juni 30, 2017

18e Vrijheidslezing door Eva Schloss

 Op 16 juni sprak de 88-jarige Eva Schloss de 18e Vrijheidslezing uit in debatcentrum De Balie te Amsterdam. In 1938 vlucht het Weense gezin van Eva voor de nazi’s en komt in Amsterdam terecht. Daar ontmoet Eva Anne Frank, haar overbuurmeisje. In 1944, voor hun deportatie naar Auschwitz, zit Eva met haar familie gevangen in het Huis van Bewaring aan het Max Euweplein, grenzend aan toenmalig kantongerecht dat wij vandaag kennen als De Balie. Eva Schloss overleeft Auschwitz samen met haar moeder. Haar vader en broertje worden vermoord. Na de oorlog trouwt Eva’s moeder met Otto Frank, de vader van Anne Frank. Eva is dus de stiefzus van Anne. Na de oorlog heeft Eva Schloss veertig jaar lang niet gesproken over de verschrikkingen die ze meemaakte. Maar sinds 1985 geeft zij dagelijks lezingen waarin ze de lessen van haar eigen geschiedenis toepast op de actualiteit en zich luid en duidelijk uitspreekt tegen racisme en de groeiende xenofobie in de Westerse wereld. De 18e Vrijheidslezing vond plaats met steun van het vfonds.

Eva Schloss fotograaf Jan Boeve en De BalieDe Vrijheidslezing was voor Eva Schloss aanleiding om voor het eerst sinds 1944 terug te keren naar De Balie, een voor haar beladen plek, om het publiek mee te nemen in haar levensverhaal en visie. Haar publiek bestond tijdens de Vrijheidslezing uit jong en oud; mensen met een Nederlandse en niet-Nederlandse afkomst, met westerse en niet-westerse culturele achtergrond. De lezing die Eva Schloss hen gaf was, naast ontroerend, ook kritisch op de maatschappij en de politiek van vandaag en af en toe ontwapenend grappig. Mevrouw Schloss was bereid om over alles te spreken: over haar herinneren aan de deportatie, het verlies van haar vader en broertje, herinneringen aan de laatste gesprekken met hen, hoe het was om terug te keren naar Amsterdam, hoe zij werd geplaagd door depressieve gevoelens terwijl zij probeerde haar leven na de oorlog op te pakken. Als ware levenskunstenaar wisselde ze deze heftige en verdrietige herinneren af met ontwapenende anekdotes over haar verloving vlak na de oorlog, de geboorte van haar kinderen en meer recent het contact met haar kleinkinderen.

Na afloop van de Vrijheidslezing volgde een gesprek met schrijver, columnist en trainer Babah Tarawally en architect Arna Mackic over de manier waarop hun vluchtverleden terugkomt in hun werk. Hoe verhouden zij zich tot het verleden, en op welke manieren voelen zij zich verantwoordelijk om zich uit te spreken over onderwerpen als racisme en xenofobie? En hoe anders is de situatie voor vluchtelingen in Nederland toen en nu?

Eva’s Mission|
Dit programma is een samenwerking met actrice, filmmaker en gepromoveerd socioloog Martha van der Bly, die momenteel de documentaire Eva’s Mission maakt. Dit is een film over het bewogen leven van Eva Schloss. Voor meer informatie over deze film: klik hier

Onze zaal biedt ruimte aan honderd bezoekers, daarom is aanmelden 

De lezing van Eva Schloss en de overige onderdelen van het programma kunt u bekijken via het Vimeo-kanaal van De Balie: https://vimeo.com/221945227.  

Foto’s: Jan Boeve met dank aan De Balie