december 7, 2021
Artikel

5 doe-tips voor deze Kerstvakantie

Ondanks alle geldende maatregelen zijn de (oorlogs)musea, oorlogsgraven, monumenten en herdenkingscentra in Nederland gewoon geopend. Heeft u nog inspiratie nodig welke bijzondere activiteiten u kunt doen of welke indrukwekkende plekken u de komende kerstvakantie kunt bezoeken? Bekijk onze top 5 hieronder.

Let op: vanwege de coronamaatregelen kan het zijn dat een locatie andere openingstijden hanteert. Daarnaast is het bij de meeste locaties aan te raden vooraf tickets te bestellen.

Holocaust Namen Monument Amsterdam

Tip 1: Holocaust Namen Monument Amsterdam

Mocht u onze hoofdstad bezoeken en in de buurt zijn van de Weesperstraat, neem dan vooral een kijkje bij het Holocaust Namen Monument waar ruim 102.000 slachtoffers van de Holocaust na meer dan 75 jaar na de Tweede Wereldoorlog een eigen monument hebben gekregen. Het monument, ontworpen door architect Daniel Liebeskind, weergeeft alle namen van de Nederlandse Holocaustslachtoffers Joden, Sinti en Roma, die geen graf hebben. Het Namen Monument is eventueel ook online te bezoeken: https://app.nos.nl/namenmonument/.

Algemene info: gratis toegankelijk. Elke dag geopend van 08.00 uur tot 20.00 uur.

Foto: FIip Franssen

Tip 2: Vrijheidsmuseum Groesbeek

Van vaste en tijdelijke tentoonstellingen tot lezingen en andere activiteiten, in het Vrijheidsmuseum in Groesbeek loopt het thema ‘vrijheid’ als rode draad door alles heen wat het museum organiseert. Vanuit verschillende perspectieven worden voor de bezoekers de menselijke dilemma’s en onbekende verhalen van burgers en soldaten in beeld gebracht. Bezoek in de kerstvakantie bijvoorbeeld de pop-up tentoonstelling: ‘Die Macht der Gefühle: Deutschland 1919-2019’ de sociale en politieke impact van emoties in de Duitse geschiedenis.

Algemene info: Prijzen en tickets. Maandag t/m zaterdag: 10.00-17.00 uur Zon- en feestdagen: 12.00-17.00 uur. Eerste kerstdag en Nieuwjaarsdag gesloten.

(Foto: Flip Franssen)

Tip 3: Nationaal Militair Museum Soesterberg

Het Nationaal Militair Museum is hét museum over de krijgsmacht van Nederland. Luister naar persoonlijke verhalen, dwaal tussen tanks, vliegtuigen en ander militair materieel of bezoek bijvoorbeeld de expositie ‘Hij of ik’. 75 jaar geleden is voor de bevrijding van Europa een bittere strijd gevoerd. In deze tijdelijke tentoonstelling die nog tot en met 9 januari te zien is, beleven bezoekers deze strijd door de ogen van een Canadese en een Duitse militair. Lopend langs levensechte diorama’s beleef je hun verhaal en hun emotie alsof je over hun schouder meekijkt.

Algemene info: Prijzen en tickets. Geopend dinsdag t/m zondag van 10.00 – 17.00 uur. In schoolvakanties ook op maandag open. Eerste kerstdag gesloten.

Tip 4: Nationaal Onderduikmuseum Aalten

Bezoekers krijgen in het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten een beeld van het dagelijks leven van Nederlandse burgers in de bezettingsjaren 1940-1945. In de gemeente Aalten zijn destijds een zeer hoog aantal onderduikers ondergebracht. Beleef op interactieve wijze mee hoe het dagelijks leven voor hen totaal veranderde en voor welke keuzes ze werden gesteld. Ervaar hoe moeilijk het is om stroom op te wekken en hoe benauwd het was in de onderduikruimte. Er is in het museum zelfs een Escape Room te bezoeken. Ook voor kinderen is het Onderduikmuseum geschikt: het mag zich een Kidsproof Museum 2022 noemen.

Algemene info: prijzen en tickets. Geopend: Dinsdag t/m zaterdag 10.00 – 17.00 uur, zondag 13.00 – 17.00 uur. 24 & 31 december 10.00 – 16.00 uur. Eerste kerstdag gesloten.

Tip 5: Bevrijdingsmuseum Zeeland Nieuwdorp

Heeft u de film de Slag om de Schelde gezien en wilt u meer weten over de hevige strijd die in het najaar van 1944 tussen de geallieerde en Duitse troepen op Zeeuwse bodem plaatsvond? Breng dan een bezoek aan Bevrijdingsmuseum Zeeland. In het museum maken bezoekers een reis door de geschiedenis: van de opkomst van het fascisme, het nazisme en het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog tot de Jodenvervolging, het verzet en de bevrijding.

Algemene info: prijzen en tickets. Geopend op woensdag van 11.00 – 17.00 uur en zaterdag van 10.00 – 17.00 uur. gesloten op Eerste en Tweede kerstdag.