juni 29, 2022
Artikel

5 doe-tips voor deze zomer

De zomervakantie is voor sommigen alweer in volle gang. Een wat rustigere periode waarin we (her)ontdekken wat Nederland allemaal te bieden heeft. Variërend van musea tot sportwedstrijden; vfonds heeft speciaal voor deze zomerweken een diverse tip top-5 samengesteld met activiteiten die het mede mogelijk maakt. Benieuwd wat je allemaal kunt gaan doen? Bekijk de tips hieronder!

Tip 1: Kamp WesterborkDe Herinnering aan kamp Westerbork.

Op 8 juli opent in kamp Westerbork de tentoonstelling De Herinnering aan kamp Westerbork waarin bezoekers zien hoe we de afgelopen 75 jaar met onze herinnering aan de oorlog zijn omgegaan. Een deel van deze publiekstentoonstelling bestaat uit interpretaties door acht gastconservatoren die ieder, tijdens verschillende periodes gedurende de tentoonstelling, hun eigen kijk op het verleden en heden van Kamp Westerbork weergeven.

Algemene informatie: De Herinnering aan Kamp Westerbork is tot 5 november in te zien. Het gehele programma loopt door tot najaar 2023. Openingstijden: Ma t/m vrij: 10.00-17.00, Za en Zo: 11.00-17.00. Kaarten te koop via de website.

Tip 2: World Police and Fire Games

Zin in wat sportiviteit deze zomer? Bezoek dan gratis wedstrijden tijdens de World Police and Fire Games. Havenstad Rotterdam is deze zomer tien dagen lang het internationale decor van dit sportevent waar duizenden politiemensen, brandweerlieden, douane- en gevangenismedewerkers uit ruim 70 verschillende landen tegen elkaar strijden. Het bezoeken van deze wedstrijden is geheel gratis en daarmee is dit een mooie, sportieve activiteit in Rotterdam en omstreken.

Algemene informatie: De World Police and Fire Games vinden plaats van vrijdag 22 juli tot en met zondag 31 juli. Bekijk het sportschema en de locaties.

Tip 3: Museum SophiahofJapanse Hellships. Gevangen op zee

In het Museum Sophiahof in Den Haag is sinds kort de tentoonstelling Japanse Hellships. Gevangen op zee te zien. Tijdens de Japanse bezetting (1942-1945) werden in Nederlands-Indië meer dan 120 duizend krijgsgevangenen, burgergeïnterneerden en meer dan 300 duizend romusha’s (Indonesische dwangarbeiders) vervoerd op zogeheten hellships. De gevangenen op deze schepen werden aan hun lot overgelaten, zonder voedsel, water of medische zorg en met constante dreiging om aangevallen te worden door de Geallieerden. Tijdens al deze vaarten vielen tussen de 22 en 27 duizend doden. Een redelijk onbekend maar ingrijpend verhaal dat met deze tentoonstelling wordt verteld.

Algemene informatie: Museum Sophiahof in Den Haag is open van dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00. Boek hier tickets.

Tip 4: Beeld en Geluid – Framing the War

Het Beeld en Geluid in Den Haag presenteert vanaf 15 juli tot en met 4 september de nieuwe tijdelijke expositie Framing the War. De expo toont de eerste 100 dagen van de oorlog via de lens van internationale nieuwsfotografen en via het potlood van internationale cartoonisten. De nieuwsfoto’s en spotprenten bieden samen een uniek beeld van de oorlog in Oekraïne, die al vanaf dag één ook een media-oorlog is. De expositie is een verzameling van nieuwsfoto’s en spotprenten afkomstig van journalisten, kunstenaars en fotografen uit diverse landen.

Algemene informatie: Openingstijden maandag tot en met zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur. Boek hier tickets.

Tip 5: 4Daagse Nijmegen

Van 19 tot en met 22 juli is het weer zover, de Nijmeegse 4Daagse. Tijdens deze wandeltocht door de Waalstad en haar prachtige, bosrijke omgeving doen ruim 45.000 deelnemers met meer dan 70 verschillende nationaliteiten mee. Heb jij jouw benen al getraind? Of ga je juist bekenden aanmoedigen? Bekijk alle festiviteiten rondom dit event hier