Het einde van het jaar is weer in zicht en dat betekent dat veel mensen samen met hun dierbaren gaan genieten van hun vrije dagen. Een mooie tijd om de (oorlogs)musea, oorlogsgraven, monumenten, herdenkingscentra en andere projecten in Nederland die door vfonds gesteund worden een bezoek te brengen. Heb je nog inspiratie nodig welke bijzondere activiteiten je kunt ondernemen of welke indrukwekkende plekken je de komende kerstvakantie kunt ontdekken? Bekijk hieronder onze 5 tips en trek erop uit! 


Tip 1: Tentoonstelling New Voices in de Openbare Bibliotheek Amsterdam

Bezoek tijdens de kerstvakantie de expositie New Voices. De tentoonstelling presenteert het werk van negen fotografen en fotojournalisten (afkomstig uit o.a. Afghanistan, Syrië en Iran) met een vluchtelingenachtergrond die hun lens richten op Nederland en onze omgang met nieuwkomers. Want in de media gaat het veel over hun, maar hoe kijken zij eigenlijk naar ons en naar de manier waarop wij met hen omgaan? Rode draad in de tentoonstelling is de dubbele gevoelens die veel nieuwkomers ervaren. Blijheid over een leven in vrijheid, maar treurnis over dat wat ze achter hebben moeten laten.

Te zien op 4e verdieping van Openbare Bibliotheek Amsterdam Oosterdok (straatzijde). 

Openingstijden: ma-vr 8-22u, za & zo van 10-20 
Meer info: https://rfgmagazine.nl/new-voices-fototentoonstelling-in-oba/ 
Adres: Oosterdokskade 143, Amsterdam.


Tip 2: Tentoonstelling Albert & Theo in het Vrijheidsmuseum in Groesbeek

Tijdens Operatie Market Garden ontmoet de dan 15-jarige Nijmeegse jongen Theo Smolders in de bossen rondom Groesbeek de 21-jarige Albert Tarbell, een Amerikaanse militaire parachutist van Mohawk afkomst (inheems Amerikaans volk). Ze trekken zo’n 6 weken met elkaar op en worden uiteindelijk vrienden voor het leven. Interviews, foto’s en unieke historische objecten geven in de tentoonstelling Albert & Theo: een bijzondere vriendschap in het Vrijheidsmuseum in Groesbeek een beeld van hun oorlogservaringen en hun vriendschap. Ook leren bezoekers meer over de culturele identiteit van Albert, één van de duizenden Inheems Amerikaanse soldaten die deelnamen aan de bevrijding van Europa. Een leerzame tentoonstelling voor deze kerstvakantie. Daarnaast zijn de andere tijdelijke tentoonstelling Looting en de vaste opstelling zeker het bezoeken waard. 

Openingstijden: Maandag t/m zaterdag: 10.00-17.00 uur. Zon- en feestdagen: 12.00-17.00 uur 
Meer info: vrijheidsmuseum.nl 


Tip 3: Tentoonstelling F16 in het Nationaal Militair Museum

Heb je in de lucht wel eens een harde knal gehoord? Grote kans dat de F-16 dan overvloog, want het vliegtuig gaat twee keer zo snel als het geluid! Het iconische gevechtsvliegtuig de F-16 speelt de hoofdrol in de tentoonstelling F-16: 50 jaar Fast Forward die nu te zien is in het Nationaal Militair Museum in Soest. Het toestel is een van werelds meest gebruikte straaljagers en is de afgelopen halve eeuw ingezet voor vele militaire operaties. In de tentoonstelling, geschikt voor het gehele gezin, leren bezoekers meer over de ontwikkeling, techniek en uitrusting van het toestel. Ook worden interessante verhalen verteld van bevlogen jachtvliegers en hun spannende operaties. Ga jij de tentoonstelling deze kerstvakantie bezoeken? 

Openingstijden: Dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Ook op maandag open tijdens schoolvakanties. Gesloten op eerste kerstdag en nieuwjaarsdag. 
Meer info: https://www.nmm.nl/ 


Tip 4: Nationaal Monument Kamp Amersfoort 

In herinneringscentrum Nationaal Monument Kamp Amersfoort wordt aan de hand van onder andere persoonlijke verhalen, historische objecten en foto’s het verhaal verteld van de 47.000 personen die er vanaf 1941 onder mensonterende omstandigheden gevangen zaten. Het ondergrondse museum houdt samen met de monumenten en zichtbare sporen in het buitenterrein de herinnering in stand aan het leed dat mensen hier moesten doorstaan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden hier door de nazi’s verschillende groepen opgesloten, zoals verzetsstrijders, ontduikers van de Arbeitseinsatz, communisten, gijzelaars en ca. 2.500 joden. Speciaal voor de jonge bezoekers is er in het museum een opdrachtenkaart met vragen en dillema’s. Hierdoor kom je (nog) meer over het verhaal van Kamp Amersfoort te weten. 

Openingstijden: Dinsdag t/m vrijdag van 11:00 – 17:00 uur. Zater-, zon- en feestdagen van 12:00 – 17:00 uur. Gesloten Nieuwjaarsdag, Eerste en Tweede Kerstdag.  
Meer info: https://www.kampamersfoort.nl/  


Tip 5: Verzetsmuseum 

In het recent heropende Verzetsmuseum in Amsterdam ontdek je verhalen van mensen in oorlogstijd en beleef je de sfeer van bezet Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het museum laat met de nieuwe tentoonstelling zien dat er grote verdeeldheid was binnen het verzet en dat deze mensen voor moeilijke keuzes stonden. Bezoekers lezen bijvoorbeeld onbekende overhalen over Duitsers die stiekem de Nederlanders hielpen en over mensen met goede bedoelingen die soms juist collaboreerden. In het museum doorlopen de bezoekers vervolgens zes fases van de bezettingstijd. Elke fase wordt geïntroduceerd door een grote filmprojectie over de politieke en internationale context. Verhalen van moedige verzetsmensen komen aan bod, maar ook verhalen over daders. Verder vertellen kleine, aangrijpende persoonlijke verhalen samen het grotere verhaal. Je kunt de verhalen lezen of beluisteren.  

Openingstijden: Ma t/m vr: 10 – 17 uur, za & zo: 11-17 uur. Op eerste en tweede kerstdag gesloten. 
Meer info: https://www.verzetsmuseum.org/