De Oorlogsgravenstichting bestaat dit jaar 75 jaar. Tijdens dit jubileum staat de stichting met de serie ‘Lang zouden ze leven’ elke week op de geboortedag van een oorlogsslachtoffer stil bij het verhaal van die persoon. Door middel van foto’s en video’s komt men erachter hoe de levens van deze personen eruit zagen, hoe die levens door oorlog of conflict werden verwoest en welke invloed dit had op de dierbaren van deze persoon.

De Leidse huisarts Hans Flu

Lang zouden ze leven
De serie, die wordt gepresenteerd door Lisa Wade bekend van onder andere het Klokhuis, begint met het verhaal over de Leidse huisarts Hans Flu die op 4 januari 1944 werd vermoord als represaille op een aanslag door het Leidse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Oorlogsgravenstichting wil door middel van de serie, die mede tot stand kwam met steun van vfonds, in gesprek gaan over de toekomt van herdenken, mensen na laten denken over de prijs van vrede en aan de hand van prikkelende vragen hen laten nadenken over de eigen verantwoordelijkheid die iedereen hierin heeft. Alle verhalen zijn te volgen via de social media, het Youtube kanaal en de website van de stichting als ook via bordjes met QR codes op de Oorlogsbegraafplaatsen

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.

Herinneringen in leven houden
180.000 mensen staan in Nederland door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of tijdens gewelddadige conflicten daarna, zoals in voormalig Nederlands-Indië en tijdens recente vredesmissies, hun leven verloren. Achter al deze personen, volwassenen en kinderen, schuilt een verhaal, hoe kort deze ook mag zijn. De stichting zet zich in om de herinnering aan deze mensen levend te houden door deze verhalen te verzamelen en te delen en door de 50.000 Nederlandse oorlogsgraven wereldwijd te onderhouden.