Lancester-vliegtuig
oktober 14, 2021
Artikel

Oorlogsmuseum Overloon viert 75-jarig jubileum

In 2021 bestaat Oorlogsmuseum Overloon 75 jaar. Het oudste WO2-museum van West-Europa werd een jaar na de bevrijding van het dorp opgericht en is in de afgelopen jaren verbouwd/heringericht tot een eigentijds museum. Op 14 oktober werd in besloten kring stilgestaan bij dit jubileum en werd teruggekeken op wat zich daar 76 jaar geleden heeft afgespeeld.

Het museum
In het Oorlogsmuseum staan gebeurtenissen en persoonlijke verhalen over de Tweede Wereldoorlog centraal. In 1946 begon het met een verzameling van objecten die waren achtergebleven na de Slag bij Overloon, dat ook wel bekend staat als de zwaarste tankslag die ooit op Nederlands grondgebied heeft plaatsgevonden. Daarna groeide de collectie voortdurend. Sinds 2016 is het museum met onder meer steun van vfonds verbouwd en heringericht zodat het ook in de huidige tijd relevant kan blijven. Zo kreeg het als eerste museum in de wereld een indoor fietspad en zijn er in een nieuwe expositieruimte ruim 2000 wrakstukken van een in 1945 gecrashte Britse Lancaster NN775 bommenwerper te zien. Een unieke presentatie, nergens ter wereld ligt een vliegtuig op deze manier tentoongesteld.

De combinatie van een imposante collectie en persoonlijke verhalen over de oorlog triggeren de bezoeker om stil te staan bij de betekenis van vrede en vrijheid vandaag de dag.

Over de fietsbrug
Fietsers kunnen vanaf de openbare weg via het bijzondere fietspad gratis door de museumhal rijden en een blik werpen op de enorme collectie met meer dan honderd militaire voertuigen en kanonnen uit de Tweede Wereldoorlog. De permanente fietsbrug maakt onderdeel uit van de fietsroute ‘Aan de andere kant’ die het museum verbindt met Britse en Duitse militaire begraafplaatsen in de buurt. 

Vliegtuigwrak

In mei 2021 arriveerde er een bijzonder transport bij Oorlogsmuseum Overloon. De 2000 wrakstukken van de op 5 maart 1945 neergestorte Lancaster NN775 zijn nu in het Lancaster Paviljoen tentoongesteld. De bommenwerper die destijds op de terugweg was van Gelsenkirchen, werd getroffen door Duits afweergeschut en stortte neer waarbij de zeven inzittenden om het leven kwamen. In 2016 werd het toestel van 31 meter breed en 21 meter lang opgegraven en deze is nu toegankelijk voor het publiek.

Lancester-vliegtuig

Interactief

Onder het schuine dak van het Lancaster Paviljoen bevindt zich een tentoonstelling over de luchtoorlog en is er een speciale film te bekijken die in het teken staat van vrijheid. Verder kunt u door het downloaden van de Lancaster NN775 app op uw mobiele telefoon in AR (augmented reality) zien hoe het Lancaster toestel er oorspronkelijk uitzag.

Meer informatie over het museum en de openingstijden vindt u op www.oorlogsmuseum.nl.