75-jaar-vn-vfonds
september 27, 2020
Artikel

75 persoonlijke VN-verhalen centraal tijdens viering 75 jaar Verenigde Naties

Op 24 oktober is het 75 jaar geleden dat de Verenigde Naties werden opgericht. De viering van 75 jaar Verenigde Naties ging deze week van start met de online publicatie van 75 persoonlijke verhalen over de VN. 75 jaar VN in 75 verhalen is de rode draad door de diverse activiteiten die de komende periode worden georganiseerd. De viering van 75 jaar VN is tevens het slotstuk van de nationale viering van 75 jaar vrijheid.

De 75 verhalen, perspectieven en getuigenissen zijn te lezen en te beluisteren op www.vrijheid.nl. In de verhalen, van onder meer de kleindochter van medegrondlegger Eleanor Roosevelt Nina Roosevelt-Gibson, generaal van de VN-troepen Patrick Cammaert, hulpverlener Arjan Erkel en schrijver Arnon Grunberg, wordt ingegaan op de grondbeginselen van de VN zoals medemenselijkheid, solidariteit en de gezamenlijke inspanning voor vrede en veiligheid.

17 oktober t/m 29 november: tentoonstelling Lange Voorhout

De verhalen komen tot leven in de gratis toegankelijke tentoonstelling 75 jaar VN in 75 verhalen buiten op het Lange Voorhout in Den Haag. De foto’s in de tentoonstelling zijn gemaakt door Mafalda Rakoš. Delen van de tentoonstelling zijn in die periode ook te zien in verschillende provinciehoofdsteden.

23 oktober TV uitzending 75 jaar VN

Op 23 oktober wordt om 20.25 uur op NPO 1 door de NOS een speciaal programma uitgezonden vanuit het Vredespaleis in Den Haag dat in het teken staat van 75 jaar Verenigde Naties. Onder meer Secretaris Generaal van de VN António Guterres levert een bijdrage aan het programma.

75 jaar VN in 75 verhalen is een initiatief van Humanity House, stichting Just Peace, het Nationaal Comité 4 en 5 mei en UNICEF Nederland, met steun van het vfonds, de provincie Zuid-Holland, de gemeente Den Haag en Fonds 1818.