slag-om-de-schelde-vfonds-robert-croll
december 18, 2020
Artikel

Afscheid voormalig voorzitter vfonds Robert S. Croll

Vanwege de coronamaatregelen zochten we naar een ander moment om afscheid te kunnen nemen van onze voormalig voorzitter, Robert S. Croll. 16 jaar lang was hij voorzitter van de Raad van Bestuur van vfonds voordat hij op 12 mei 2020 het stokje overdroeg aan Matthieu Borsboom. Zijn afscheid moest noodgedwongen in kleiner gezelschap plaatsvinden maar was, ten overstaan van enkele vfonds relaties, toch erg bijzonder. Vfonds is hem buitengewoon dankbaar voor zijn jarenlange inzet.

Het afscheid vond plaats tijdens de wereldpremière van De Slag om de Schelde. Robert Croll werd toegesproken door Matthieu Borsboom en voorzitter van onze Raad van Toezicht, Job Cohen: ‘Je stond en staat voor onze veteranen. Je hebt altijd beseft dat zij voor ons, burgers, de kolen uit het vuur slepen als het erop aankomt. Als geen ander ben jij overtuigd van het belang van vrede, vrijheid en democratie (…) Samen met anderen was jij continu bezig de waarden waar het fonds voor staat verder te realiseren, ook in tijden waarin dat niet zo gemakkelijk was.’

Als dank voor zijn jarenlange inzet ontving Robert een kleine versie van het beeld ‘De Vallende man’, dat in 1950 in opdracht van de Oorlogsgravenstichting werd gemaakt door kunstenaar Cor van Kralingen. Het beeld, een man gevallen in de strijd tegen de vijand, werd in 1951 geplaatst op de Algemene Begraafplaats Crooswijk en een aantal kleinere varianten op Nederlandse erevelden in binnen- en buitenland. Speciaal voor deze gelegenheid maakte de zoon van Van Kralingen 12 miniatuur exemplaren. De overige worden geschonken aan de Oorlogsgravenstichting.