september 2, 2020
Artikel

Airborne Ede 2020: Samen herdenken we thuis

Ook dit jaar is het vfonds trotse partner van Airborne Ede, omdat het alle generaties op unieke wijze betrekt bij de Airborne geschiedenis. Dit verhaal is immers van ons allemaal: een verhaal over de impact van de oorlog, over dappere strijders die voor onze vrijheid vechten en gevochten hebben en over de waarde van vrede en vrijheid vandaag de dag. Dit jaar zal er geen publiek programma zijn, het herdenken en beleven van de Slag om de Ginkelse Heide doen we vanuit huis. Er is hard gewerkt aan een alternatief programma met veel aandacht voor bijzondere verhalen van veteranen, toen en nu.

Herdenking: live te volgen op Omroep Gelderland

Tijdens de Airborne-herdenking op 19 september herdenken we de dappere strijders die 76 jaar geleden voor onze vrijheid vochten bij het Airborne-monument. De besloten herdenking is live te volgen via de televisie en social media kanalen van Omroep Gelderland.

Doeboek voor kinderen

Speciaal voor basisschoolleerlingen is er een gratis Airborne Ede-doeboek ontwikkeld om spelenderwijs te leren over de geschiedenis van de oorlog in Ede. Van opdrachten bij monumenten in Ede en het maken van een eigen landmark tot kennisvragen over belangrijke mensen uit de Tweede Wereldoorlog met een plantsoen- of straatnaam in Ede. Download gratis het doeboek.

Airborne Buitenexposities

De gemeente Ede werkt nauw samen aan de Airborne herdenkingen met de andere gemeenten van de Airborne Region (Arnhem, Renkum en Overbetuwe). Zo hebben ze samen gewerkt aan het project Airborne Buitenexposities. In september kunt u vier exposities bezoeken die verhalen en ervaringen laten zien over Operatie Market Garden, vrijheid en hedendaagse missies. Zo nam de Ginkelse Heide een centrale plek in tijdens de Airborne luchtlandingen van operatie Market Garden in 1944. Een van de mannen die daar op 18 september sprong was brigadegeneraal John Hackett. Bij het Airborne-monument is een expositie over zijn verhaal te zien en dat van twee veteranen die zijn uitgezonden naar Afghanistan en Irak. Bekijk hier alle expositielocaties.

Aiborne filmweek

Tijdens de Airborne-filmweek van 16 tot en met 19 september laat Pathé Ede diverse films zien over de Tweede Wereldoorlog en Operatie Market Garden. Alle vier de filmavonden zijn gratis te bezoeken.
Let op: inmiddels zijn alle voorstellingen helaas volgeboekt

Airborne Ede vlag

Hoe mooi zou het dus zijn als we de helden van toen massaal eren door een Airborne Ede-vlag uit te hangen? Het vfonds geeft drie vlaggen weg aan vrienden van het vfonds. Stuur vóór woensdag 16 september een foto van de plek waar u de vlag wilt ophangen + uw NAW-gegevens naar communicatie@vfonds.nl om kans te maken. Winnaars ontvangen 17 september bericht. 

Meer informatie

Bijzondere verhalen van veteranen, van toen en nu, worden op de Facebookpagina, op de buitenexposities en op deze website gedeeld. Meer over Operatie Market Garden en de sprong op de Ginkelse Heide vindt u op deze pagina, of lees de digitale krant.