juli 17, 2022
Artikel

Activiteiten tijdens de Airbornemaand 2022

In de derde week van september wordt ieder jaar met een groot aantal activiteiten in de Airborne regio stilgestaan bij de in 1944 verloren Slag om Arnhem. In de plaatsen Arnhem, Doorwerth, Driel, Ede, Heelsum, Heveadorp, Oosterbeek, Renkum en Wolfheze worden verschillende evenementen georganiseerd voor jong én oud! Hieronder volgt een overzicht van activiteiten die mede met steun van vfonds kunnen plaatsvinden. We zijn trotse partner van deze projecten omdat ze verschillende generaties op unieke wijze betrekken bij de Airborne geschiedenis.

Foto header: Maarten Weij

Gehele maand – educatieve en culturele activiteiten

Tijdens de hele Airborne maand vinden op verschillende locaties op de verschillende educatieve en culturele dropzones (muziek)voorstellingen, exposities en streetart plaats en is er een speciaal programma voor kinderen.

16 september: Conferentie ‘De Erfenis van Indië. Hoe om te gaan met ons koloniale verleden?’ 

Tijdens deze conferentie van Stichting War Requiem – Bridge to the Future staat de oorlog om de onafhankelijkheid van Indonesië (1945-1949) centraal. Hoe kijken we hierop terug? Hoe geven we op een passende manier aandacht aan dit verleden? Onder leiding van programmamaker Coen Verbraak gaan de gasten op dit onderwerp in. Historicus en schrijver David van Reybrouck trapt de conferentie af met een lezing, waarna militair historicus en directeur van het NIMH Ben Schoenmaker reflecteert op de belangrijkste conclusies van het rapport over de dekolonisatieoorlog.

Meer informatie op de website.

16 september: Bridge to Liberation

In 2022 beleef je Bridge to Liberation weer aan de voet van de historische John Frostbrug in Arnhem centrum. Je ontmoet mensen uit de Airborne Regio die de impact van oorlog doorgeven met hun persoonlijke verhalen. Met de kennis van nu kijken we terug naar het verleden om zelf de waarde van vrijheid te kunnen bepalen.

Special effects, optredens van bekende artiesten en dansers maken er weer een verrassende experience van! Op deze avond staan we stil bij de impact van oorlog en de waarde van vrijheid.

Meer informatie hier.

17 september: Airborne Luchtlandingen – Gemeente Ede

Tijdens de jaarlijkse herdenking worden de helden van Operatie Market Garden op de Ginkelse Heide geëerd samen met veteranen, genodigden en inwoners. De herdenking gaat hand in hand met de luchtlandingen van 11 Luchtmobiele Brigade en een publieksprogramma voor jong en oud. 

Meer informatie hier.

26 September: Pegasus Wandelfestival

Op zaterdag 24 september vindt het Pegasus Wandelfestival plaats, een bijzondere culturele beleveniswandeling, met verschillende routes. Op en rondom de Hartenberg (Wekerom) zijn vier prachtige wandelroutes (4, 8, 20 en 30 kilometer) uitgezet door de Edese bossen en heiden.

Voor meer informatie bezoek de website.

Bekijk meer activiteiten op de speciale website van de Airborne regio.

Over de Airborne regio

De Slag om Arnhem vormt onderdeel van operatie Market Garden. Het is één van de grootste luchtlandingsoperaties ooit. Op 17 september 1944 beginnen geallieerde troepen aan een groot opgezet en gewaagd offensief om de grote rivieren in Nederland over te steken: Operatie Market Garden. Over land rukken troepen via Eindhoven op in de richting van Nijmegen en Arnhem. Drie luchtlandingsdivisies hebben als doel de bruggen bij Grave, Nijmegen en Arnhem in handen te krijgen. Het plan draait echter uit op een mislukking. De Duitse tegenstand is heviger dan verwacht en de logistieke moeilijkheden blijken te groot. Het lukt niet de Rijn over te steken. De Britten weten bij Arnhem geen doorbraak te forceren en de verliezen zijn groot. De Slag om Arnhem werd al snel na de oorlog herdacht. In 1945 werd er begonnen met de aanleg van de Arnhem Oosterbeek War Cemetery in Oosterbeek, waar 1.754 militairen begraven liggen. Sinds 1945 wordt nog ieder jaar in september veel aandacht besteed aan de herdenking van de Slag om Arnhem. Meer weten over deze geschiedenis? Bezoek dan het Airborne Museum!