Goed-Geld-Gala
november 2, 2021
Artikel

BankGiro Loterij en VriendenLoterij bundelen krachten

Vfonds is de trotse financier van vele mooie projecten die bijdragen aan een vreedzame samenleving. Dit wordt mogelijk gemaakt door de inkomsten van drie loterijen: de Nationale Postcode Loterij, de Nederlandse Loterij en de VriendenLoterij. Die laatst genoemde is eerder dit jaar samengegaan met de BankGiro Loterij.

Afgelopen jaar is er zo’n 500 miljoen euro naar honderden goede doelen en maatschappelijke initiatieven gegaan die zich inzetten voor een groene, rechtvaardige, gezonde en cultureel rijke samenleving. Veel mensen weten het niet, maar dit enorme bedrag is beschikbaar dankzij de deelnemers die meespelen met drie maatschappelijke loterijen: de Nationale Postcode Loterij, de VriendenLoterij en de Nederlandse Loterij. Ook vfonds kan hierdoor jaarlijks ruim 200 projecten steunen.

Lees meer over de loterijen

Vernieuwde VriendenLoterij
In augustus 2021 hebben de BankGiro Loterij en de VriendenLoterij hun krachten gebundeld om samen verder te gaan onder de naam van de VriendenLoterij. Voor de deelnemers en partners verandert nagenoeg niets behalve een grotere prijzenpot. De VIP-kaart blijft bestaan, de BankGiro Loterij VIP-kaarten worden vervangen voor Vrienden Loterij VIP-kaarten, en deelnemers kunnen nog steeds meespelen voor een eigen gekozen goed doel dat zich inzet voor het behoud van cultureel erfgoed en welzijn, zoals vfonds.

Belang van maatschappelijke loterijen onderstrepen
Om ervoor te zorgen dat de drie loterijen geld bijeen kunnen blijven brengen voor de samenleving is het voor hen van belang dat de politiek de meerwaarde van maatschappelijke loterijen blijft inzien en erkennen. Dat is nog urgenter nu de nieuwe Wet Kansspelen van kracht is waarmee de overheid consumenten beter probeert te beschermen tegen risicovolle vormen van kansspelen. 

Met de nieuwe wet mogen een aantal online gokbedrijven legaal adverteren op de Nederlandse markt. Omdat er zo minder reclameruimte overblijft voor de maatschappelijke loterijen kan hun lotenverkoop teruglopen waardoor er ook minder geld naar goede doelen gaat. Daarnaast kan de wet- en regelgeving voor kansspelen aangescherpt worden als blijkt dat de nieuwe aanbieders gokverslaving toch in de hand werken.