juni 7, 2022
Artikel

Inzameldag objecten Nederlands Nieuw-Guinea in Stedelijk Museum Breda

In 2022 is het 60 jaar geleden dat Nederland zijn laatste stukje Indië prijsgeeft: de kolonie Nederlands Nieuw-Guinea. Nog steeds is dit een onderbelicht hoofdstuk in de Nederlandse geschiedenis. Zaterdag 25 juni vindt er in Stedelijk Museum Breda een collectiemiddag plaats. Iedereen die een band heeft met de voormalige kolonie wordt uitgenodigd naar het museum te komen met voor hen belangrijke objecten. Dat kan zijn een gebruiksvoorwerp, een oude ansichtkaart of bijvoorbeeld een fotoalbum zo lang er maar een persoonlijk verhaal aan verbonden is.

Een deel van de objecten met bijbehorende verhalen wordt in het museum tentoongesteld van 9 juli tot 4 september 2022 als onderdeel van het project BIAK Stories. Toegang is gratis. In deze tentoonstelling wordt het publiek meegenomen naar het eiland Biak. Filmmaker en beeldende kunstenaar Monique Verhoeckx vertelt met privé- en filmarchiefbeelden het verhaal van een intrigerende liefdesgeschiedenis en van de dekolonisatie van Nederlands Nieuw-Guinea. Ook inwoners van of veteranen uit Nederlands Nieuw-Guinea tonen objecten en bijbehorende verhalen die ze van hun verblijf daar meenamen.

Programmering
Gelijktijdig met de tentoonstelling is er een aansprekende programmering. Naast de inzamelingsdag brengen lokale organisaties onder de titel Indische Verhalen diverse voorstellingen, films, lezingen en vertellingen. Op 13 augustus vindt er in Breda een evenement plaats rondom de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië op 15 augustus.

Heeft u zelf ook een object bewaard waar een speciale herinnering aan kleeft? Stuur dan vóór 15 juni een foto van het object en verhaal (max. 1 A4) aan: events@stedelijkmuseumbreda.nl o.v.v. Collectiemiddag Museum van Nederlands Nieuw Guinea. Een tweede inzamelingsdag vindt plaats op 11 september in Museum Sophiahof in Den Haag. BIAK Stories zal vanaf 1 oktober daar te bezoeken zijn.