vfonds-helmen vol verhalen
november 6, 2020
Artikel

Ontmoeting voor kunstproject ‘Helmen vol Verhalen’ in Vredesbolwerk

Afgelopen week ontmoetten veteraan Kaweh Madad en kunstenaar Sjaak Kooij elkaar in het Vredesbolwerk. De ontmoeting is onderdeel van het kunstproject Helmen vol Verhalen, waarin ‘jonge’ veteranen gekoppeld worden aan kunstenaars. Het doel: de relevantie van Nederlandse vredesmissie en de impact daarvan op de deelnemende militairen zichtbaar en voelbaar maken.

In 2020 worden verschillende ‘jonge’ veteranen en kunstenaars bij elkaar gebracht voor een wezenlijke ontmoeting. Zij brengen een dag met elkaar door, waarbij het verhaal van de veteraan wordt uitgewisseld en de kunstenaar en veteraan elkaar beter leren kennen. Op 5 november stelden wij het Vredesbolwerk beschikbaar en faciliteerde Amy van Son een bijzondere ontmoeting tussen Kaweh en Joost. Een gesprek over verplaatsingen, keer op keer. Over eer en zorg. Over vluchten uit een oorlog om vervolgens weer terug te keren naar een oorlog en de bereidheid om het eigen leven te geven. Een bijzonder mooie ontmoeting. Sjaak zal het verhaal vertalen naar een kunstwerk dat in 2021 in een expositie wordt opgenomen.

De volledige (reizende) expositie van Helmen vol Verhalen gaat van start in de tweede helft van 2021 met twintig kunstwerken gebaseerd op twintig missieverhalen van ‘jonge’ veteranen die aan één van de vele VN missies hebben bijgedragen over de afgelopen veertig jaar.

Lees hier meer over Helmen vol Verhalen

Foto: Jos Schuurman-Schuiling