mei 8, 2023
Event

Bekijk unieke bunkers in Nederland tijdens Bunkerdag 2023

Op zaterdag 3 juni is het zover; Bunkerdag 2023. Op deze dag openen ruim 100 bunkers hun deuren voor het grote publiek. De bunkers liggen langs de kustlijn van Zeeland tot aan de Waddeneilanden en zijn gebouwd in de Tweede Wereldoorlog door Nazi-Duitsland.

Deze bunkers zijn onderdeel van de zogeheten Atlantikwall, de verdedigingslinie die gebouwd werd om Geallieerden troepen tegen te houden. In Nederland heeft de aanleg van de Atlantikwall ingrijpende gevolgen gehad voor de bewoners van de kuststreek. Grote delen werden tot spergebied (afgesloten gebied) verklaard en 300.00 mensen werden gedwongen geëvacueerd. Één keer per jaar zijn de bunkers open voor publiek. Bezoekers kunnen dan kennis maken met dit unieke Duitse erfgoed. Ook kunnen ze ervaren wat de gevolgen van de aanleg van de Atlantikwall voor de bewoners destijds waren, en hoe de linie het aanzien van de kust heeft veranderd.

Programma 3 juni

Zonder verhaal zeggen deze stille getuigen weinig, daarom is er een gevarieerd programma ontwikkeld met thematische wandelingen, rondleidingen, lezingen, film- en theatervoorstellingen, re-enactments, speurtochten, natuur- en erfgoededucatie. Hier leren bezoekers meer over de gevolgen van de aanleg van de Atlantikwall voor de bewoners van destijds, de dilemma’s waar ze mee te maken kregen tijdens de oorlog en het doorzettingsvermogen en veerkracht waarmee ze de dorpen en steden weer hebben opgebouwd.

Bekijk hier alle locaties en activiteiten https://bunkerdag.nl/nl/activiteiten/

  • Datum: zaterdag 3 juni 2023
  • Tijd: 10.00-17.00
  • Locatie: diverse plekken langs de Nederlandse kust