Levenslicht van Daan Roosegaarde
januari 10, 2020
Artikel

Daan Roosegaarde onthult Holocaustmonument LEVENSLICHT

Om de herdenking van 75 jaar vrijheid en de bevrijding van het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, symbool van de Holocaust, extra kracht bij te zetten en mensen meer te betrekken bij het oorlogsverleden, heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei Studio Daan Roosegaarde gevraagd om een tijdelijk lichtmonument te ontwerpen. Het tijdelijke Holocaustmonument LEVENSLICHT, dat bestaat uit 104.000 lichtgevende stenen, wordt donderdagavond 16 januari  om 19.00 uur aan de Stieltjesstraat in Rotterdam onthuld.

Het doel van LEVENSLICHT is om op een laagdrempelige manier meer bewustzijn te creëren over de Joden, Roma en Sinti die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord: in heel Nederland waren zij buren, collega’s of plaatsgenoten.

Met 104.000 oplichtende en uitdovende herdenkingsstenen (gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland) staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team lieten zich inspireren door het belang van stenen in zowel de joodse herdenkingstraditie als de Roma- en Sinticultuur. De stenen ‘ademen’ in licht en symboliseren daarmee een ademhaling of hartslag. We hopen dat de herinnering aan de slachtoffers hiermee in leven blijft.

LEVENSLICHT reist tussen 22 januari en 2 februari in gemeenten waar de vervolging van Joden, Roma en Sinti heeft plaatsgevonden. Het tijdelijke lichtmonument is een eenmalige aanvulling op de bestaande oorlogs- en Holocaustmonumenten, in het kader van 75 jaar vrijheid.

Hoort LEVENSLICHT ook in jouw gemeente? Lees hier hoe dat mogelijk is.

 

Fotocredit: Marco de Swart