april 13, 2023
Website

Kom vanaf 16 april meer te weten over de beladen geschiedenis van Apeldoorn

Op 16 april wordt de website www.beladengeschiedenis-apeldoorn.nl gelanceerd, waarmee verschillende beladen momenten en perioden uit de geschiedenis van Apeldoorn on- en offline zichtbaar worden maakt. Deze website is onderdeel van het project Beladen geschiedenis: licht op de schaduwkant, waarin CODA, het cultuurhuis in Apeldoorn, en Stichting Apeldoornsche Bosch samenwerken.

De massale Duitse aanwezigheid in Apeldoorn vanaf 1943 is een stuk Apeldoornse geschiedenis dat nooit veel aandacht heeft gekregen – en dat terwijl de dramatische gebeurtenissen in de laatste twee oorlogsjaren zo’n grote invloed op Apeldoorn en de Veluwe hebben gehad. Die beladen geschiedenis negeren helpt echter niet. Juist door deze te belichten, ontstaat een beeld van het verleden dat veelzijdiger, realistischer en interessanter wordt. Een beeld dat uitnodigt om met elkaar in gesprek te gaan en begrip te creëren. Daarom is vfonds trotse partner van dit project.

De website toont beladen locaties in en om Apeldoorn die gerelateerd zijn aan het nationaalsocialisme en de Duitse aanwezigheid tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zo wordt bijvoorbeeld de bunker van Seyss-Inquart aan de Loolaan genoemd, maar ook Spelderholt in Beekbergen, de Poort van Kleef aan het Marktplein en Hotel Bloemink aan de Loolaan. Locaties die onderbelicht, maar niet vergeten zijn of mogen worden en die daarom voor dit project in kaart zijn gebracht.

Wandelroute en audiotour

Op 16 april is ook het boekje verkrijgbaar met een wandelroute langs beladen locaties in Apeldoorn. De bijbehorende audiotour is vanaf die datum gratis te downloaden in de Apeldoorn Stories-app. Het zijn geen heldenverhalen, maar veelal pijnlijke en beschamende verhalen. Je hoort over misdadige bestuurders, aarzelende meelopers en twijfelende toeschouwers en ontdekt dat de oorlog geen tijd was van enkel goed of fout, maar een periode vol moeilijke keuzes en grijze gebieden.