bosatlas-75-jaar-vrijheid-tweede-wereldoorlog-vfonds
maart 25, 2020
Artikel

Nieuw: De Bosatlas van de Tweede Wereldoorlog

De omvangrijke Bosatlasfamilie is uitgebreid met De Bosatlas van de Tweede Wereldoorlog. Op kenmerkende wijze is het verhaal van 75 jaar vrijheid en strijd tegen onvrijheid in kaart en beeld gebracht. De atlas is tot stand gekomen in nauwe samenwerking tussen Noordhoff en Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het vfonds maakt het mogelijk dat 10.000 exemplaren van de atlas gratis worden verspreid onder alle scholen in het voortgezet onderwijs in Nederland.

Heldere kaarten, gedetailleerde infographics en authentiek fotomateriaal laten de Tweede Wereldoorlog op een nieuwe manier zien. In compacte beeldverhalen brengt de atlas zowel grote militaire veldslagen als het leven van alledag in beeld. Verhalen over de Duitse inval, vervolging, collaboratie, verzet en de bevrijding. Over de oorlog in Nederlands-Indië, de Japanse bezetting, vredesmissies en Screbrenica. Ook belicht de atlas thema’s die een stuk minder bekend zijn, zoals de Duivenbrigade, het Kattenburgtransport en de laatste Europese veldslag van de Tweede Wereldoorlog tussen Georgiërs en Duitsers op Texel. De Bosatlas sluit af met een overzicht van vrijheid en onvrijheid anno nu en toont daarmee aan hoe bijzonder 75 jaar leven in vrijheid in Nederland is.

Bestellen

De Bosatlas wordt gratis verspreid onder alle scholen in het voortgezet onderwijs in Nederland. Wilt u zelf een exemplaar bestellen? Dat kan hier.

Making of video

Bekijk hieronder de making of video waarin Bettie Jongejan (projectleider Noordhoff), Jan van Kooten (directeur Nationaal Comité 4 en 5 mei) en Lisette Mattaar (directeur vfonds) vertellen over de totstandkoming van deze bijzondere atlas.

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.