Panorama-Ysselsteyn-Overloon-vfonds-Brabant-Remembers
februari 27, 2020
Artikel

De Kunst van Vrijheid: kunstinstallaties op WOII-erfgoedlocaties

Dit is hét moment voor een bezoek aan Nationaal Monument Kamp Vught, Oorlogsmuseum Overloon, museum Bevrijdende Vleugels in Best en het Biesbosch MuseumEiland. Onder de noemer van ‘De Kunst van Vrijheid’ zorgen tijdelijke kunstinstallaties van gerenommeerde kunstenaars vanaf maart 2020 voor een indrukwekkende ervaring. Niet alleen laten ze de impact zien van de Tweede Wereldoorlog toen, maar ook de relevantie ervan voor nu en voor morgen. We lichten er een paar voor u uit.

Crossing Time – Nationaal Monument Kamp Vught
In de buitenruimte van Nationaal Monument Kamp Vught is met videoprojecties, licht en audio een ruimtelijke installatie gemaakt door Beeldjutters en de Theatermachine. Hiermee spreken ze een steeds groter wordende groep mensen aan die net als zijzelf de Tweede Wereldoorlog niet hebben meegemaakt. Want hoe herdenk je 75 jaar bevrijding in onze huidige tijd? Tijdens de indrukwekkende avondvoorstelling wordt de bezoeker uitgenodigd na te denken en overeenkomsten te zoeken tussen het heden en verleden. Door van standpunt of perspectief te wisselen bepaal je zelf de rol die je wilt aannemen. De bezoeker wordt verleid om de ratio los te laten en terug te keren naar het gevoel, naar de emotie, op zoek naar de kern van het onzegbare en ondenkbare.

Locatie: Nationaal Monument Kamp Vught 
Data: Van 6 maart t/m 28 maart ’s avonds te bezoeken op woensdag t/m zondag (m.u.v. 8 maart)
Kaarten: klik hier

Panorama Ysselsteyn – Oorlogsmuseum Overloon/Duitse militaire begraafplaats Ysselsteyn

In Ysselsteyn, op 15 minuten rijden van Oorlogsmuseum Overloon, ligt de enige Duitse militaire begraafplaats van Nederland. Een duizelingwekkend aantal kruizen met witte letters, voor iedere gesneuvelde één. Twee bijzondere locaties die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Elk uur tussen zonsopkomst en zonsondergang bedekken klanken de begraafplaats. Deze fascinerende klankbeleving, via geluidsinstallaties verspreid over het veld en in samenspel met het carillon, haalt de bezoeker uit de dagelijkse realiteit op Ysselsteyn. Hiermee schept componistenduo Strijbos & Van Rijswijk een moment waarin de bezoeker haar relatie met de geschiedenis kan herdenken, bevragen en herinterpreteren.

Locatie: Duitse OorlogsBegraafplaats Ysselsteyn 
Data
: Van 8 maart t/m 7 juni dagelijks om 11.00, 14.00 en 16.00 uur
Kaarten: klik hier

Airborne – Bevrijdende Vleugels in Best

Het woord ‘Airborne’ is de kern van de historische gebeurtenissen die zich 75 jaar geleden in het gebied rond Best afspeelden. Duizenden paratroepers, honderden gliders en vliegtuigen werden 75 jaar geleden ingezet om ons land te bevrijden. Een indrukwekkend en intens beeld… Op basis van dit beeld bedacht Blauwe Uur boven het stukje heide naast Museum Bevrijdende Vleugels ‘Airborne’, een canvas van duizenden witte vlaggen boven de hoofden van de bezoekers. Op de wapperende vlaggen zijn vanaf de avondschemering projecties te zien die de sprong, het vallen, het zweven op de wind, de veelheid van parachutisten verbeelden.

Locatie: Het heideveld bij museum Bevrijdende Vleugels 
Data: 7 maart – november 2020. De projecties vinden t/m 18 mei van woensdag- t/m zondagavond tot 22:00 uur plaats.
Kaarten: klik hier

waiting for it to end… – Biesbosch MuseumEiland

Nadat zuidelijk Nederland in 1944 was bevrijd, werd de Biesbosch gebruikt als een locatie voor crossings tussen bezet en bevrijd gebied. Het was een van de laatste Brabantse plekken waar nog gewacht werd op het einde van de oorlog. In deze context heeft de Palestijns-Libanese kunstenaar Alaa Minawi de kunstinstallatie ‘waiting for it to end…’ gemaakt bij Biesbosch MuseumEiland. Het gaat over volharding, en over de meest simpele behoefte in het leven: te kunnen leven in rust en vrede. Dit betreft de burgers die niets met de oorlog van doen hadden, maar toch de Tweede Wereldoorlog moesten doorstaan. Maar ook de mensen overal op aarde voor wie oorlog nog steeds een dagelijkse praktijk is, en die nog steeds wachten, tot het allemaal eindigt. Maandelijks vinden er tegen het decor van dit imposante kunstwerk wisselende theater- en muziekvoorstellingen plaats in samenwerking met Kunstmin.

Locatie: Biesbosch MuseumEiland 
Data: vanaf 9 maart
Kaarten: klik hier

Tickets en programmering zijn verkrijgbaar vanaf 4 februari via brabantremembers.com.