januari 11, 2022
Artikel

Documentaire ‘Wieder Gut?’ 27 januari op NPO 2

Op 27 januari, de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust, zendt de EO op NPO 2 de documentaire ‘Wieder Gut?’ uit. In deze film onderzoekt het Nederlands-Duitse filmmakersduo Ruben Gischler en Tobias Müller de herinneringen aan en lessen uit de Holocaust anno 2022.

Over de documentaire

Tijdens de roadtrip rijden Ruben Gischler en Tobias Müller met een rode 2CV naar verschillende plaatsen in Duitsland en Nederland. Daar praten ze met inwoners, overlevenden en nabestaanden om te achterhalen hoe zij omgaan met de geschiedenis. Welke lessen zijn daaruit getrokken en hoe wordt de herinnering aan de Jodenvervolging levend gehouden? De route leidt langs universiteiten, herdenkingsplaatsen en lokale projecten. De vraag is steeds hoe ‘wieder gut’ zijn we nu eigenlijk?

In deze EO-documentaire, die mede met steun van vfonds tot stand kwam, gaan de filmmakers in Kleve in gesprek met de bedenker van de struikelstenen Günter Demnig. In Amsterdam spreken ze de architect van het namenmonument Daniël Liebeskind. Rabbijn Raphael Evers spreken ze in Düsseldorf en Holocaust-overlevende Twsi Herschel in Berlijn. Maar ook spreken de makers met Nederlanders en Duitsers die niet direct bij de oorlog betrokken waren. Hoe geven zij het verleden van de Jodenvervolging in hun woonplaatsen een plek en wat doen zij om de geschiedenis levend te houden? Zijn Duitsers meer ‘wieder gut’ dan Nederlanders?

Deze film kwam tot stand met steun van het Coproductiefonds Binnenlandse Omroep en vfonds, en is geproduceerd door Sarphati Media Productions.