vfonds-snotneusje-dam
mei 7, 2020
Artikel

Draaiorgel Het Snotneusje draait na 75 jaar weer op de Dam

Het beroemde draaiorgel Het Snotneusje was dinsdag voor even terug op de Dam, waar het 75 jaar geleden diende als schild tegen Duitse kogels. Inmiddels is het zorgvuldig gerestaureerd en kan het weer ingezet worden om de herinnering aan 7 mei 1945 in leven te houden.

Elk jaar op 5 mei viert Nederland Bevrijdingsdag en staan wij stil bij de nationale bevrijding van het Duitse leger in 1945, het einde van de Tweede Wereldoorlog. Wat voor velen nog een onbekende gebeurtenis is, is de beschieting van Duitse militairen op de feestende menigte twee dagen na de nationale bevrijding op de Dam. Tijdens de bijna twee uur durende beschieting op 7 mei 1945 werden 33 mensen dodelijk geraakt. Ruim 200 mensen raakten gewond en honderden vluchtten naar nabije straten en steegjes, of zochten dekking achter lichtmasten, trampalen én het Snotneusje. Het orgel werd door kogels getroffen, maar de mensen achter het muziekinstrument bleven ongedeerd.

Amsterdamse held
Het schietincident op de Dam maakte van draaiorgel Het Snotneusje een Amsterdamse held. Inmiddels is het orgel onderdeel van de collectie van het Amsterdam Museum en onder andere met steun van het vfonds met zorg gerestaureerd. Nu kan het draaiorgel weer ingezet worden om aan bewoners en bezoekers van de stad Amsterdam het verhaal te vertellen van 7 mei 1945 en de slachtoffers en overlevenden te herdenken en gedenken.