oktober 22, 2021
Artikel

Educatief pakket beschikbaar bij film Slag om de Schelde

Met meer dan 500.000 bioscoopbezoekers en vijf Gouden Kalveren op het Nederlands Filmfestival is De Slag om de Schelde een waar succes te noemen. De film is inmiddels in meer dan 260 landen op Netflix te zien en was in het openingsweekend wereldwijd de best bekeken film op de streamingsdienst. In de film worden de wegen van een Nederlandse jongen, een Zeeuws meisje en een verdwaalde Engelse piloot gevolgd tijdens de gevechten in 1944 tussen de geallieerden en Duitse soldaten op Zeeuwse bodem. Inmiddels is rondom de film een educatief lespakket beschikbaar voor de bovenbouw van het vmbo, havo en vwo, en voor het mbo.

Wat zou jij doen?
Missing Chapter Foundation en Youngcrowds hebben met steun van vfonds en het Ministerie van Defensie rondom de film een speciaal educatiepakket ontwikkeld met de titel V: Vechten, Vrede, Vrijheid. Vfonds steunt dit project omdat het veel waarde hecht aan het overbrengen van kennis over oorlog en vrede aan jongeren en het daarnaast belangrijk vindt dat zij bewust worden gemaakt van hun eigen vrijheden, die voor iedereen anders zijn.

Educatief
Het pakket bestaat uit een magazine, een poster voor in de klas en een website. Door het lezen van interviews en artikelen, en het maken van opdrachten komen leerlingen erachter wat de thema’s Vechten, Vrede en Vrijheid voor hen betekenen. Daarnaast leren ze hoe Nederland in de Tweede Wereldoorlog met deze thema’s te maken kreeg, welke rol ze in de huidige tijd spelen en hoe de leerlingen zelf kunnen bijdragen aan een vreedzame samenleving.

V. is ontwikkeld voor de bovenbouw van het vmbo, havo en vwo, en voor het mbo. Het lespakket kan gebruikt worden bij vakken geschiedenis, maatschappijleer, Nederlands of burgerschap. En let op: leerlingen hoeven de film niet gezien te hebben om V. te kunnen gebruiken. Hebben leerlingen de film wel gezien? Dan kunnen ze een extra les doen.

Speciale lancering
Op 14 oktober vond de officiële lancering van het lespakket plaats op RSG ‘t Rijks in Bergen op Zoom. Het educatieve materiaal werd vanuit een militair voertuig overhandigd aan leerlingen van ’t Rijks waarbij de hoofdrolspelers Gijs Blom, Susan Radder en Mark van Eeuwen aanwezig waren. Zij gaven die dag een gastles en gingen met de leerlingen in gesprek over de film.

Aan de slag
Wilt u met uw klas aan de slag met V.? Ga dan naar Vechten Vrede Vrijheid en het bestel het lespakket direct.