januari 3, 2023
Tentoonstelling

Een vakantiehuis voor verzetsslachtoffers – tentoonstelling in het Fries Verzetsmuseum

Bekijk vanaf 18 februari 2023 in het Fries Verzetsmuseum in Leeuwarden de tentoonstelling De Terrorist: plek van troost voor verzetsfamilies. In de tentoonstelling worden bezoekers meegenomen in het verhaal over een vakantiehuis op Ameland waar nabestaanden van verzetsslachtoffers na de Tweede Wereldoorlog even aan hun zorgen konden ontsnappen. De tientallen foto’s en een gastenboek herinneren aan dit bijzondere vakantieoord. Ga jij mee terug in de tijd?

De Terrorist: plek van troost voor verzetsfamilies

In de tentoonstelling in het Fries Verzetsmuseum, onderdeel van het Friesmuseum, wanen bezoekers zich in het voormalige vakantiehuis, dat zijn naam ontleent aan het scheldwoord dat de Duitse bezetters gebruikten voor verzetsmensen. De naam werd na de oorlog als geuzennaam geadopteerd door de initiatiefnemers van het vakantiehuis. In de nagebootste zitruimte, die geheel in een jaren ‘40 interieur is opgebouwd, maken bezoekers door middel van foto’s en een gastenboek kennis met vakantievierende verzetsfamilies. Voor deze tentoonstelling zijn bijzondere gesprekken gevoerd met voormalige gasten of hun nakomelingen. In een speciale krant zijn deze interviews te lezen. Ook is er een hoorspel, waarmee bezoekers als het ware teruggaan in de tijd, alsof zij toevallig een gesprek uit de woonkamer van De Terrorist opvangen.

Over het vroegere vakantiehuis

Het vakantiehuis De Terrorist lag in de duinen van Ameland, op 20 meter van het strand. Hier konden familieleden van gevallen verzetsstrijders van 1946 tot en met 1953 gratis vakantie vieren. Het ging om weduwen, kinderen en ouders van verzetsslachtoffers, maar ook om gezinnen die nog compleet waren, maar psychisch of fysiek erg hadden geleden onder de oorlog. De gasten komen veelal uit Friesland, maar ook uit andere delen van het land zoals Rotterdam of Groningen. Het vakantiehuis is een initiatief van de Stichting Oud-KP, een vereniging voor voormalig leden van het gewapend verzet, de knokploegen (KP’s).

Meer informatie

Wil je meer weten over het vakantiehuis? Of wil je de tentoonstelling in het Fries Verzetsmuseum bezoeken? Bekijk dan hier de website.