Holocaust-Namenmonument-vfonds
september 24, 2020
Artikel

Eerste herdenkingssteen steen gelegd van Holocaust Namenmonument

Op woensdag 23 september is, in aanwezigheid van 14 overlevenden, de eerste herdenkingssteen gelegd van het Holocaust Namenmonument. De eerste van de ruim 102.000 stenen. Mevrouw Jacqueline van Maarsen, jeugdvriendin van Anne Frank, heeft de officiële handeling verricht. 

Mevrouw Van Maarsen zat de eerste jaren van de oorlog in de klas met Anne en ze raakten goed bevriend. Totdat de familie Frank moest onderduiken. Een paar jaar geleden veilde ze een gedichtje van Anne Frank en schonk een aanzienlijk deel van de opbrengst aan het Namenmonument. 

Over het Holocaust Namenmonument

Het Holocaust Namenmonument is ontworpen door de Pools-Joodse architect Daniel Libeskind en komt in het hart van het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam. Het monument wordt een plek waar nabestaanden hun familie kunnen herdenken maar ook een plek dat dient als een blijvende waarschuwing voor de dramatische gevolgen die racisme en discriminatie kunnen hebben.

Hoewel het vfonds normaal gesproken de aankoop, restauratie of oprichting van monumenten niet financieel ondersteunt, vormt het Holocaust Namenmonument een uitzondering. Zo zal het monument worden opgenomen in de nationale herdenking van het Auschwitz Comité, en wordt er een bijzonder educatief programma omheen ontwikkeld om scholieren door heel Nederland te bereiken. Waarbij een bezoek aan het monument gecombineerd wordt met andere belangrijke historische locaties, zoals het Joods Historisch Museum, de Hollandsche Schouwburg, het Verzetsmuseum of het Anne Frankhuis. De oplevering zal medio 2021 zijn.