februari 7, 2023
Artikel

Even voorstellen – Wietske van Oostveen

Op 1 februari is Wietske van Oostveen gestart in de rol van projectadviseur bij vfonds. In deze functie zal zij zowel betrokken zijn bij vfonds projectaanvragen als de projectaanvragen voor het Indisch en Moluks Immaterieel erfgoed. We zijn verheugd haar te mogen verwelkomen. Hieronder stelt zij zich aan u voor.

Mijn naam is Wietske van Oostveen en per 1 februari 2023 ben ik gestart als projectadviseur bij vfonds. Ik woon in Utrecht met mijn partner, waar ik geniet van alles wat de domstad de bieden heeft. In mijn vrije tijd lees ik veel, bezoek ik regelmatig musea en ben ik podiumkunstliefhebber en filmfanaat. Ook ben ik graag creatief bezig. Zo startte ik in de coronaperiode eindelijk met lessen goudsmeden.

Zowel in mijn studie als mijn (vrijwilligers)werk spelen geschiedenis en het doorgeven van verhalen een belangrijke rol. Tijdens mijn masteropleiding geschiedenis van de internationale betrekkingen had ik een baan bij het Joods Cultureel Kwartier en was ik vrijwilliger bij Open Joodse Huizen/Huizen van Verzet in Amsterdam. De afgelopen jaren was ik werkzaam bij het Nederlands Instituut voor Militaire Historie, waar ik zowel inhoudelijk als organisatorisch betrokken was bij verschillende projecten die goed aansluiten bij de thema’s waar vfonds zich sterk voor maakt. Als historica ben ik geïnteresseerd in de vraag hoe samenlevingen omgaan met het verleden en welke plek gebeurtenissen innemen in het collectief geheugen. Zo is er bijvoorbeeld een toenemende aandacht voor erfgoed als drager van herinneringen, tradities en ook identiteit.

Immaterieel erfgoed heeft een sterk verbindende kracht. Ik kijk er erg naar uit om een bijdrage te leveren aan de zichtbaarheid en versterking van de erfgoed- en cultuursector, met de realisatie van initiatieven die participatie en representatie van het Indisch en Moluks immaterieel erfgoed stimuleren. Dat is extra belangrijk als het gaat om het doorgeven van verhalen en het verbinden van generaties.