06 mei 2019 t/m 25 aug 2019 Aalten, gemeente Gelderland

Expositie: De vrouw als spil van verzet in Aalten

Laatste evenementen

Tot en met 25 augustus 2019 is in het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten (Markt 14, 7121 CS Aalten) de tentoonstelling ‘De vrouw als spil van het verzet’ te zien.

In deze tentoonstelling staat de rol van vrouwen tijdens het verzet in de Tweede Wereldoorlog centraal. Vrouwen speelden een essentiële rol als ‘managers’ van het verzet. Ze opereerden doorgaans in de schaduw van hun mannen en vaders en vooral na de oorlog bleef hun werk veelal onbekend. In ‘De vrouw als spil van het verzet’, staan de indringende verhalen centraal van de vrouwen die erbij waren. Via niet eerder ontsloten bronnenmateriaal in de vorm van interviews, brieven, dagboeken, voorwerpen en foto’s komen deze vrouwen uit de schaduw van de geschiedenis, die zich lange tijd alleen op de rol van de mannelijke verzetsstrijders heeft gericht.

Zo is er aandacht voor Heleen Kuipers-Rietberg (alias Tante Riek) uit Winterswijk. Zij was betrokken bij de oprichting van de georganiseerde Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO) en groeide uit tot een van Nederlands bekendste verzetsvrouwen. Ook is er aandacht voor Minnie en Gerrie Jolink (alias Dames Jolink). Twee zussen uit Varsseveld die talloze onderduikers een veilig heenkomen hebben geboden en dat, evenals Heleen Kuipers-Rietberg met de dood hebben moeten bekopen. Naast de vrouwelijke kopstukken uit het verzet is er ook aandacht voor jonge vrouwen die als dochters hun ouders in hun verzetsdaden hielpen. Te denken valt hierbij aan de drie oudste dochters Wikkerink, Jo, Hennie en Lien Wikkerink, maar ook de zusjes Willemien en Willy Satter en Mia Lelivelt uit Lichtenvoorde.

Beeldend kunstenaar Thea Zweerink uit Varsseveld is voor deze tentoonstelling gevraagd de verschillende vrouwen op de haar zo kenmerkende manier te portretteren en een ‘eigentijds’ gezicht te geven.

Meer informatie: https://nationaalonderduikmuseum.nl/