Met de vreugde van de bevrijding kwamen ook veel vragen op: Hoe gaat het met mijn geliefde, mijn vader, mijn broer, mijn kinderen, familie en/of vrienden? Hebben ze de oorlog overleefd? Waar zijn ze? Kunnen ze weer naar huis komen? Zo ja, wanneer? Dit najaar steunt  vfonds een indrukwekkende expositie, georganiseerd door 033fotostad i.s.m. het Nationaal Monument Kamp Amersfoort en het Sovjet Ereveld in het kader van 75 jaar Vrijheid. De expositie Naar huis? geeft met beeld en verhaal een impressie van het verlangen naar thuis en de zoektocht naar familie en bekenden.

Met foto’s uit binnen- en buitenland, uit verschillende jaren en collecties geeft de expositie een heel divers en uniek beeld van de periode na de bevrijding. Miljoenen mensen met uiteenlopende achtergronden zijn op doortocht in Europa of daar buiten. Ze zijn bevrijd of gevlucht uit concentratiekampen, ze waren onderduikers, dwangarbeiders, krijgsgevangenen of vluchtelingen. Veel families hebben nooit antwoord gekregen op de vraag waar hun geliefden zijn gebleven.

Naar huis: Van Tweede Wereldoorlog tot heden

Bij thuiskomst blijkt dat de Tweede Wereldoorlog heel uiteenlopende persoonlijke gevolgen heeft. Dat maakt het moeilijk om relaties te herstellen, de draad is niet zomaar op te pakken. De ervaringen zijn vaak niet te vertellen en al helemaal niet te bevatten. De expositie doet beseffen: met de bevrijding was de oorlog nog lang niet afgelopen. De oorlog blijft een rol spelen in de levens van miljoenen mensen. Ook nu nog. In de expositie wordt een relatie gelegd met de actualiteit. Ook nu zijn er mensen die op de vlucht zijn geslagen en naar huis terug willen keren. Of militairen op missie die dezelfde vraag hadden.

Locatie en kaarten

Wanneer: 12 t/m 25 oktober

Waar: in de Sint Joriskerk in Amersfoort 

Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 11.00-17.00 uur.

Kosten: € 3,50 p.p.