oktober 6, 2023
Festival

1– 30 nov: Festival Let’s Talk About Democracy 

Het Parktheater in Eindhoven onderzoekt in de maand november wat democratie voor jou betekent in het theaterfestival: Let’s Talk About Democracy. Onder het motto Hands on / Hands off wordt gepraat over de waarden die dit systeem mogelijk maken zoals o.a. maatschappelijke betrokkenheid en tolerantie. Kijk en praat mee tijdens voorstellingen, lezingen, open space bijeenkomsten, (jeugd)workshops en exposities. Ontdek jouw stem en laat het horen! 

Het diverse programma omvat toneelvoorstellingen, lezingen, muziek, theater en dans. Vfonds is met een financiële bijdrage van €37.500 trotse partner van het festival, omdat het aanzet tot actief burgerschap, het deelnemers bewust maakt wat nodig is voor een goedwerkende democratie en hoe zij daar zelf een rol in kunnen spelen.

Hieronder lichten we een aantal activiteiten uit. Bekijk de hele programmering hier.

De wereld verandert en activisten roeren zich. Maar hoe bereik je als demonstrant echt die betere wereld? Actrice Anniek Pheifer, sympathisant van protestbeweging Extinction Rebellion, vertelt aan de hand van de Afscheidssymfonie van Joseph Haydn hoe je een effectief protest voert. 

Opera is meerstemmigheid. Niet alleen op muzikaal vlak maar in al zijn facetten. Het kan enkel ontstaan door een dialoog waarin meerdere creatieve stemmen samenkomen tot één geheel. En in die zin vormt het genre een afspiegeling van de maatschappij waarin meerdere stemmen samenkomen en –leven. Een divers panel gaat op filosofische wijze in discussie over politiek, dialoog én meerstemmigheid van opera als kunstvorm.

Mannen zoals Joris Luyendijk domineren de wereld. Zij zijn de standaard waar iedereen zich naar moet voegen. Zij hoeven zich nooit in anderen te verplaatsen om hogerop te komen. Maar waarom geven we eigenlijk de macht aan de mensen met zo weinig levenservaring?   

In Iran is dansen officieel verboden. Sinds de Islamitische Revolutie hebben alle dansgezelschappen er hun deuren moeten sluiten. Veel dansers en choreografen zijn naar het buitenland gevlucht. Degenen die er nog wonen, moeten vindingrijk zijn. Hoe houden zij deze kunstvorm levend?