flevoland-tweede-wereldoorlog-vfonds
november 10, 2020
Artikel

Flevoland in WO2: Het aangrijpende verhaal van een vliegtuigcrash

Hoewel Flevoland als gebied nog amper bestond in de WO2 is er een indrukwekkende hoeveelheid sporen van de oorlog in Flevoland teruggevonden. Vanuit de oudste kernen Urk en Schokpolder en letterlijk uit de polderwaard en het water, bleken genoeg verhalen te vertellen, inclusief vliegtuigwrakken die in de polderbodem werden gevonden. In het jaar dat Nederland 75 jaar vrijheid viert steunt vfonds diverse initiatieven die deze verhalen naar boven halen en levend houden.

Het verhaal van Alfred Kitchen en Maurice Williamson

Tijdens het droogleggen van de polder zijn vele vliegtuigen gevonden en geborgen. Stichting 4 mei Herdenking Dronten kwam op het idee om deze vliegtuigen te registreren en te beschrijven en om de vindplaatsen te markeren met een herdenkingspaal. Dit om een blijvende herinnering aan de Airgunners te realiseren en om een stukje geschiedenis zichtbaar te maken.

Verhalenverteller Gert Talens dook in geschiedenis van de Havilland Mosquito ML979, het Britse vliegtuig dat op 27 november 1944 in de buurt van Kampen in het IJsselmeer neerstortte. Stukje bij beetje ontrafelt hij een aangrijpende geschiedenis. Eén van de twee bemanningsleden, Alfred Edward Kitchen, kwam hierbij om het leven. Het andere bemanningslid, Maurice Williamson, overleefde en kwam in een Duits krijgsgevangenkamp terecht. Zijn bijzondere onderzoek is nu omgezet naar een mooi voorstelling dat op de crashlocatie zou worden voorgedragen. Vanwege de coronamaatregelen vond de voorstelling online plaats.

Kijk de voorstelling hier terug:

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.

Graag ook zelf op pad? Het verhaal achter de voorstelling is tevens te zien in een gratis expositie in de FlevoMeer Bibliotheek. Ook is het mogelijk de route naar de crashlocatie te volgen vanaf Roggebotsluis. Het verhaal is ter plekke via QR code te downloaden.


De oorlogsgeschiedenis van Flevoland: Stichting Erfgoed Batavialand

Het verhaal van Alfred Kitchen en Williamson is er één van velen. Stichting Erfgoed Batavialand heeft de taak op zich genomen om archieven en oorlogsverhalen over het verleden van het Zuiderzee- en IJsselmeergebied te verzamelen en te delen. Hiermee willen zij als het ware een totaal geschiedverhaal maken van wat er in de oorlog plaatsvond en hoe WO2 nu in Flevoland herdacht wordt.

Naast een museum en een erfgoedhuis zijn er via bovenstaande links tal van bijzondere verhalen te lezen. Ook kunnen mensen zelf hun oorlogsverhaal delen.