Fotoboek ’75 jaar vrijheid in beeld’

Door de ogen van fotograaf Sacha de Boer worden we meegenomen op een visuele tijdreis door het land. Haar prachtige zwart-wit foto’s doen ons af en toe twijfelen of we naar het verleden of het nu kijken. Een groep soldaten loopt ons voorbij alsof het 75 jaar geleden is. Maar dan opeens valt ons links op diezelfde foto een moderne filmcamera op en zijn we meteen weer terug in het heden.

Bijzondere samenwerking vfonds en Sacha de Boer

75 jaar vrijheid was een jubileum dat velen heeft bereikt en geroerd, soms groots en indringend, en soms heel klein en intiem. Het was ook een jubileum dat op het laatst drastisch aangepast moest worden als gevolg van de coronacrisis. De wijze waarop 75 jaar vrijheid voelbaar en tastbaar is gemaakt, ondanks en soms omwille van de coronapandemie, heeft Sacha de Boer in opdracht van vfonds op unieke wijze vastgelegd in het fotoboek ’75 jaar vrijheid in beeld’.

Het boek neemt u mee op een visuele tijdreis door het land. Met haar camera legde Sacha de Boer vast hoe mensen in heel het land persoonlijk betrokken zijn en geraakt of geïnspireerd werden door 75 jaar vrijheid. Het boek is een afspiegeling van de vele honderden kleine en grote projecten die vfonds tijdens dit lustrum mede mogelijk heeft gemaakt. Een ode aan al die schitterende initiatieven en projecten. De foto’s geven een prachtig beeld van het belang van vrede en vrijheid en hoe bijzonder het is dat wij in Nederland al zo lang in vrijheid mogen leven. Een boodschap die iedereen raakt, ongeacht leeftijd, woonplaats, afkomst en overtuigingen. Bovenal is het een herinnering om te delen, door te geven en niet te vergeten.

Over Sacha de Boer

Sacha de Boer is een Nederlandse fotografe, die als nieuwslezeres vooral van 1996 tot 2013 bekend was als een van de vaste presentatoren van het NOS-achtuurjournaal. Ze is onder andere werkzaam voor National Geographic en afgelopen jaar legde zij in opdracht van vfonds de viering en herdenking van 75 jaar vrijheid vast. Haar werk kenmerkt zich vooral door gebruik van natuurlijk invallend licht en clair-obscur.

’75 jaar vrijheid in beeld’ van Sacha de Boer en vfonds is een uitgave van Uitgeverij Komma.