Tweede-Wereldoorlog-100-foto's-vfonds
september 17, 2020
Artikel

Fototentoonstelling: De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s

Nu de periode van oorlog en bezetting steeds verder van ons af komt te staan, zijn het vooral de beelden die het verleden zichtbaar en voorstelbaar maken. Met deze gedachte steunen het vfonds en het ministerie van VWS dit jaar het bijzondere fotoproject De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s. De tentoonstelling  laat zien hoe de oorlog werd beleefd in Nederland, Nederlands-Indië, de Nederlandse Antillen en Suriname. De zoektocht naar de 100 meest aansprekende foto’s is afgerond en gisteren vond de langverwachte (digitale) opening plaats in Verzetsmuseum Amsterdam.

De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s is samengesteld voor én door Nederlanders en startte met de zoektocht in de provincies. Mensen uit alle windstreken hebben foto’s uit familiealbums en zolderdozen opgedoken. Een jury van publiek en experts, onder leiding van Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib, bekeken vervolgens honderden inzendingen van particulieren en musea. Ze kozen er de honderd meest aansprekende foto’s uit.

Moeder en zoontje voor hun schuilplaats

De tentoonstelling toont hoe de inwoners van Nederland, maar ook die van Nederlands-Indië, de Nederlandse Antillen en Suriname de oorlogstijd beleefden. Achter elke foto schuilt een verhaal. Zo ziet u bijvoorbeeld een foto waarop moeder en zoontje Kooymans voor de ingang van een schuilplaats zitten, dekking zoekend voor Duitse soldaten die hun huis beschoten. “Deze foto laat de ellende van de oorlog zien,” zei een lid van de fotojury. “Met angstige blik zoekt het kind veiligheid bij z’n bezorgde moeder, die hem liefdevol vasthoudt.”

Bezoek De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s in Verzetsmuseum Amsterdam

Alle foto’s zijn online te bekijken op www.in100fotos.nl én nu ook in Verzetsmuseum Amsterdam: van dichtbij, in groot formaat. Tickets kunt u hier bestellen. Daarnaast is het gelijknamige boek te koop in de museumwinkel.

Doe mee met #mijnkeuzeuit100

Eerder dit jaar kozen verschillende bekende Nederlanders al één van de honderd foto’s. In online video’s lichtten ze toe waarom hun gekozen oorlogsfoto hen zo raakt. De video’s werden veel gedeeld via social media en zijn al zo’n 50.000 keer bekeken, en zijn ook hier te bekijken.

Nu de tentoonstelling te zien is, kan iedereen een keuze maken! Welke foto spreekt jou het meest aan, en wat doet het beeld met je? Kies jouw foto uit in het museum, of via deze site.

De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s is een project in het kader van 75 jaar vrijheid dat wordt uitgevoerd door het NIOD, in opdracht van Platform WO2.

Foto: Fotograaf onbekend, Anefo / Nationaal Archief