oktober 28, 2022
Artikel

Fototentoonstelling – Oekraïne: het pad naar vrijheid

De tentoonstelling ‘Oekraïne: het pad naar vrijheid’ presenteert tot en met 4 december in de Akerk in Groningen het werk van 27 Oekraïense kunstenaars. Bezoekers zien de rijkdom van de Oekraïense fotografie over een periode van vijf decennia. Het verhaal begint in de jaren ’70, op het moment dat de Oekraïense beeldende kunst openlijk uiting begon te geven aan haar eigen taal, en eindigt met de oorlog die het land nu overspoelt.

Onafhankelijkheid

Oekraïne heeft eeuwenlang onafgebroken gevochten voor zijn eigen identiteit, vrijheid, taal en staatsgrenzen. In de tentoonstelling ‘Oekraïne – Het pad naar vrijheid’ wordt de periode van de onafhankelijkheid van het land in beeld gebracht aan de hand van belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis. Daarnaast schenkt de expo aandacht aan de ontwikkeling van fotografie in deze periode. Zo zien bezoekers hoe het sociaal-politieke en het artistieke leven in het land nauw met elkaar verbonden zijn.

De tentoonstelling, die mede met steun van vfonds tot stand is gekomen, bestaat uit vier delen, die overeenkomen met vier recente historische perioden en biedt het werk van verschillende generaties Oekraïense auteurs. Het laat zien hoe fotografie op verschillende sociale niveaus werkt: als een methode om veranderingen vast te leggen, als een vorm van protest, een persoonlijk verhaal, een reflectie op gebeurtenissen en een politiek statement.

Openingstijden en tickets

Tickets kosten €5,00 (kinderen tot 18 jaar en Oekraïense staatsburgers: gratis) en kunnen hier gekocht worden, of aan de balie van de Akerk. De locatie is geopend van dinsdag tot en met zaterdag 10:00-17:00 en zondag 12:00-17:00.