vfonds
december 7, 2020
Artikel

Gevaarlijke Namen: een persoonlijke voorstelling over Srebrenica

In 1995 vond de genocide in Srebrenica plaats: 50 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, op Europese bodem. Een gebeurtenis waar ruim 8000 mensen het leven lieten. Toch heeft een grote meerderheid van de Nederlandse jongeren nog nooit van Srebrenica gehoord. Voor vfonds is het belangrijk dat ook dit verhaal verteld wordt, in al zijn complexiteit. Theatermaker Boy Jonkergouw brengt op toneel twee ooggetuigen samen. Zij vertellen vanuit hun eigen perspectief over dat wat zij hebben meegemaakt. Een persoonlijke en confronterende voorstelling.

Alma Mustafić was 10 toen de Serviërs Srebrenica aanvielen en 14 toen haar vader werd vermoord. Als tiener maakte Alma aan den lijve mee wat het betekent om plots door je beste vriendin, je buren, je schoonfamilie gehaat, bedreigd en opgejaagd te worden in je eigen, veilige omgeving. Ray Braat was militair bij Dutchbat, de VN-eenheid die haar stad moest beschermen. Van het buitenland kende hij slechts het zonnige Benidorm. In Srebrenica zag hij wreedheden die hij hem voor het leven getekend hebben. Hij was 19 hij de mannen van de vrouwen scheidden waarna de mannen werden vermoord. 

Een geschiedenis over gewone mensen

Alma en Raymond delen samen met acteurs Mike Weerts, Jolijn Henneman en Karen Sibbing het podium om hun persoonlijke verhaal en perspectief op de tragische gebeurtenissen te vertellen. Op onbevooroordeelde en toegankelijke wijze weet Boy Jonkergouw de geschiedenis hiermee invoelbaar en menselijk te maken. Hoe onvoorstelbaar de aantallen zijn achter de massamoord op Bosnische moslims. Hoe het voelt om intens verdrietig, machteloos en boos te zijn. En hoe het voelt om lijnrecht tegenover elkaar te staan.

Omgaan met verschillende perspectieven

Boy Jonkergouw Producties maakt zonnige voorstellingen over de duistere kanten van de samenleving. In zijn voorstellingen staan verhalen van ervaringsdeskundigen centraal die samen verteld worden met professionele acteurs. Voor deze voorstelling is samengewerkt met Vredesorganisatie PAX. In en buiten Nederland vragen zij politieke en publieke aandacht voor conflictsituaties in de wereld. In het kader van deze voorstelling hebben zij gewerkt aan een speciaal educatietraject voor jongeren. Met behulp van het Veteraneninstituut heeft vfonds bijgedragen aan de vorming van een klankboordgroep bestaande uit veteranen en nabestaanden.  

Lees hier de lovende review van de Theaterkrant over Gevaarlijke Namen.

Foto: Jostijn Ligtvoet Fotografie