april 29, 2022
Artikel

Helden van Verzet in Amsterdam Slotermeer

Veel straten in Amsterdam Slotermeer dragen de namen van verzetshelden uit de Tweede Wereldoorlog. Deze helden en hun verhalen sluiten echter niet aan bij de geschiedenis van veel van de cultureel diverse bewoners van de buurt. Storytelling Centre verzamelde 45 verhalen van buurtbewoners over hun band met WO2, helden en vrijheid. Deze zijn gebundeld in een magazine en samengebracht in een bijzondere tentoonstelling welke op 4 mei geopend wordt.

Over het project

Voor veel buurtbewoners voelt de vrijheidsstrijd die bijna 80 jaar geleden plaatsvond abstract aan in plaats van als een gedeelde geschiedenis. Zij leggen geen verband met de ‘helden’ van de Tweede Wereldoorlog wier namen op de tientallen straten in hun wijk prijken. Om hen meer te betrekken bij de lokale 4 meiherdenking en de sociale verbinding en leefbaarheid in de verzetsheldenbuurt en het aangrenzende Plein ’40-’45 te bevorderen heeft Storytelling Centre verhalen en foto’s verzameld van 45 bewoners. Het doel: een nieuw, gedeeld narratief over helden en vrijheid creëren.

Tijdens interviews werd de geschiedenis van de buurt behandeld, het thema ‘helden’ en gedeelde waarden als vrijheid, democratie en mensenrechten. Hoe is het om in die straat te wonen? Wat is jouw band met WOII? Ben je opgegroeid met verhalen over de oorlog, of voel je geen connectie? Heb je het gevoel dat je gelijke toegang hebt tot de vrijheden die destijds verworven zijn? De persoonlijke verhalen en getuigenissen zijn gebundeld in een magazine en samengebracht in een tentoonstelling die op 4 mei geopend wordt op Plein ’40-’45.

Praktische informatie

In de geest van 4 mei – een dag waarop naar elkaar luisteren en met elkaar verhalen delen centraal staan – delen zes vertellers hun verhaal met kleine groepjes geïnteresseerden.

Datum: 4 mei

Locatie: Plein ’40-’45, Amsterdam

Tijd: Herdenking 20:00 uur. Aanvang: 20:30

Dit project is onderdeel van het Maydan Festival dat plaatsvindt van 2 t/m 5 mei op Plein ’40-’45. Drie traditionele vieringen en een herdenking die voortkomen uit verschillende culturen worden met elkaar verbonden door middel van verhalen, dans, maaltijden, muziek en kunst. Bekijk het volledige programma op www.wijzijnplein4045.nl/maydanfestival en de website van het Nationaal Comité 4 & 5 mei.