helmen-vol-verhalen-vfonds
mei 20, 2020
Artikel

Helmen vol Verhalen brengt ervaringen jonge veteranen in beeld

Wie het woord ‘veteraan’ hoort, denkt vaak aan de Tweede Wereldoorlog. Maar hoe zit het met de ‘jonge’ veteranen die in de afgelopen decennia op missie zijn geweest? In het jaar waarin we 75 jaar vrijheid vieren, zet het kunstproject Helmen vol Verhalen hun verhalen centraal. Dinsdag werd het eerste kunstwerk onthuld in het Militaire Revalidatie Centrum Aardenbrug in Doorn.

De Arnhemse kunstenares Anook Cléonne maakte het eerste kunstwerk, getiteld De kaart is niet het terrein , aan de hand van het missieverhaal van de Apeldoornse veteraan Edwin de Wolf. Het kunstwerk werd onthuld door Generaal-Majoor Hans van der Louw b.d., voorzitter van Helmen vol Verhalen. Hierbij zijn ook Luitenant-kolonel Leon Jans (MRC) en Kolonel Ludy de Vos (Veteranen Instituut) aanwezig.

Over ‘Helmen vol Verhalen’
Helmen vol Verhalen is een kunstproject waarbij in totaal circa twintig artiesten kunstwerken maken die gebaseerd zijn op de missieverhalen van jonge veteranen. Verhalen op over moed of durf, over kameraadschap of leiderschap, verhalen over kantje boord en op het nippertje. Verhalen over hoe zij anders naar de wereld zijn gaan kijken en verhalen over de rol van het thuisfront. Op die manier geeft Helmen vol Verhalen een breed publiek een oprecht beeld van de missies die Nederlandse militairen de afgelopen veertig jaar hebben gedaan, en de diep persoonlijke ervaringen van de veteranen die daar als mens en militair aan deelnamen.

Helmen vol Verhalen is op dit moment bezig met het werven van nieuwe veteranen en kunstenaars. In de loop van dit jaar worden zij aan elkaar gekoppeld, zodat nieuwe kunstwerken ontstaan. Deze worden in 2021 tentoongesteld in een reizende expositie met omlijstende (multi)media.

Aanmelden om deel te nemen aan het project Helmen Vol Verhalen kan tot 22 mei a.s. www.helmenvolverhalen.nl

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.