Aan de huizen, barakken, hotels, pensions en andere plekken waar ruim 350.000 mensen tussen 1945 – 1968 aankwamen, zijn talloze verhalen verbonden die de impact van oorlog en migratie invoelbaar maken. Met het ontmoetingsprogramma Huizen van Aankomst van het Indisch Herinneringscentrum worden huidige bewoners en de buurt in contact met de toenmalige bewoners en de verhalen verbonden aan de plek. Vfonds steunt Huizen van Aankomst omdat het de persoonlijke verhalen en ervaringen centraal stelt en de impact van oorlog en migratie invoelbaar maken.

Nationale Herdenking 15 augustus

Huizen van Aankomst is in 2020 één van de onderdelen van de herdenking en viering van het officiële einde van WOII en staat in verbinding met het lustrumjaar 75 jaar vrijheid. Een aantal van deze verhalen staan centraal in een speciale televisie-uitzending dat op 15 augustus om 19:50 wordt uitgezonden op NPO2. 

15 augustus online

Op 15 augustus 2020 gaan de digitale deuren open van Huizen van Aankomst. Op deze website worden de verhalen verteld van meer dan 350.000 mensen die in de periode 1945 – 1968 vanuit Nederlands-Indië/Indonesië de overtocht naar Nederland maakten en verspreid over heel het land in huizen, barakken, pensions en hotels een nieuw thuis maakten. Bent u zelf opgevangen in een huis, barak, hotel, pension of andere plek en wilt u daarover vertellen? Via de website is het straks ook mogelijk uw verhaal te delen.

Ontmoetingsprogramma in december

In december stelt het Indisch Herinneringscentrum 75 plekken door heel Nederland open voor publiek om zo de impact van kolonialisme, migratie en oorlog invoelbaar te maken. Door middel van verschillende programma’s, rondleidingen, films, expo’s, lezingen en debatten op locatie worden huidige bewoners in contact gebracht met mensen met wortels uit voormalig Nederlands-Indië en voormalige bewoners.