januari 12, 2023
Festival

25 januari t/m 5 februari – vfonds Freedomline op International Film Festival Rotterdam

Vanaf 25 januari staat Rotterdam twaalf dagen lang in het teken van het International Film Festival Rotterdam. Ook dit jaar presenteert vfonds in samenwerking met IFFR de vfonds Freedomline. In deze special krijgen filmmakers die strijden voor vrede en vrijheid een podium. De tien films over actuele, diverse, emotionele en soms zelf pijnlijke onderwerpen laten zien dat vrijheid en gelijkwaardigheid niet vanzelfsprekend zijn en verruimen zo je blik op de wereld. Lees op deze pagina meer over de films of doe mee aan onze winactie en win gratis vrijkaarten!

Campagnebeeld van IFFR. Spot jij de Freedomline?

Freedomline

In de Freedomline, het gezamenlijke programma van vfonds en IFFR, krijgen filmmakers die strijden voor vrede en vrijheid een podium. Dit jaar zijn er tien films te zien over diverse onderwerpen: oorlog, verzet, armoede, vluchten en gevangenschap. Stuk voor stuk aangrijpende, ijzersterke films die de dialoog aanjagen. Bekijk hieronder de selectie:

No Bears – 2022 (107 min)

Een film van gerenommeerde filmmaker en activist Jafar Panahi over een verbannen Iraans stel dat naar Europa probeert te vluchten. No Bears heeft op IFFR zijn Nederlandse premiere en is alweer de vijfde speelfilm van Panahi die hij deze keer op afstand maakte omdat een vonnis uit 2010 hem heeft verboden films te maken of Iran te verlaten.

No Dogs or Italians Allowed – 2022 (70 min)

Met de animatiefilm No Dogs or Italians Allowed, dat zich afspeelt tegen de achtergrond van de opkomst van het fascisme, brengt filmmaker Alain Ughetto een eerbetoon aan zijn Piemontese familie die in de eerste helft van de 20e eeuw door extreme armoede gedwongen werd naar Frankrijk te vluchten.

Endless Borders – 2023 (111 min)

Ahmad is een verbannen, idealistische leraar in Iran die lesgeeft aan de lokale gemeenschap. Zijn lot kruist dat van een familie op de vlucht voor de Taliban. De complexe verschillen in leeftijd en geslacht binnen de groep zullen spoedig tot andere problemen en verwikkelingen leiden.

If we burn – 2023 (265 min)

De documentaire If we burn plaatst je in het hart van de massale burgeropstand in 2019 in Hongkong. Politieagenten zwaaien met wapenstokken en traangasgranaten ontploffen. De strijd wordt steeds feller naarmate de politie harder optreedt.

I morti rimangono con la bocca aperta (The Dead Remain Silent) – 2022 (84 min)

I morti rimangono con la bocca aperta is het vervolg van Fabrizio Ferraro’s eerdere projecten over de geschiedenis van mensen die moesten vluchten voor vervolging. In dit deel van de trans-Europese pelgrimage trekken vier verzetsstrijders in 1944 over het besneeuwde Marsicanigebergte in Midden-Italië. Het is bijtend koud en op hun lange, zware vlucht voor de Duitsers ontmoet de groep een vrouw van wie ze vermoeden dat ze een spionne is.

Munnel – 2023 (100 min)

Rudran, die als militante ex-Tamiltijger in Sri-Lanka terecht moet staan, wordt op borgtocht vrijgelaten. Hij keert terug naar zijn dorp in de Noordelijke Provincie, waar zijn moeder woont, een waarzegster op leeftijd. Terwijl zij in de spirituele wereld voor een diepbedroefde dorpsgemeenschap verdwenen mensen opspoort, gaat Rudran onvermoeibaar op zoek naar zijn jeugdliefde Vaani. Munnel is een authentieke reflectie op het naoorlogse bewustzijn van een etnische minderheid in Sri Lanka.

La Palisiada – 2023 (100 min)

In La Palisiada worden slechts twee schoten gelost, met een kwart eeuw ertussen, en het is aan de kijker het verband te vinden. De film draait om twee Oekraïnse rechercheurs, hun gezinnen en de vervreemding waarvan hun dagelijkse leven doortrokken is – een onbehagen dat tot ver in de toekomst zal doordringen, tot op de dag van vandaag.  

Geology of Seperation – 2023 (153 min)

Een verhaallijn over het banale dagelijkse leven van Abderhaman, een migrant die het geweld in Libië is ontvlucht en nu op een verblijfsvergunning wacht in Italië. Deze onzekere periode wordt verder bemoeilijkt door de vermoeiende, demoraliserende vernedering van het terloopse racisme van verschillende ambtenaren.

Le Spectre de Boko Haram – 2023 (80 min)

In haar debuutfilm toont Cyrielle Raingo hoe een groep kinderen hun eigen wereld creëert te midden van de gevaren van een gewapend conflict. Een van hen, de vroegwijze, leergierige en hardwerkende Falta probeert uit alle macht de dood van haar bij een terroristische aanslag vermoorde vader te verwerken. Het resultaat is een uitzonderlijke studie naar de contrasten van een oorlogsgebied: hoop en wanhoop, onschuld en terrorisme, heden en toekomst, westerse invloeden en traditionele cultuur. 

Esterno Notte – 2022 (300 min)

In zijn eerdere werk Buongiorno, notte (2003) onderzocht Marco Bellocchio al de in 1978 door de Rode Brigades ontvoerde politicus Aldo Moro. Destijds concentreerde hij zich op wat er in het appartement van de terroristen gebeurde. In Esterno notte (2022) zet de regisseur zijn verkenning van deze belangrijke gebeurtenis in de Italiaanse geschiedenis voort met een overzicht van de gebeurtenissen in de buitenwereld tijdens Moro’s gevangenschap.

Benieuwd wanneer de films draaien? Vanaf 20 januari zijn tickets te bestellen op de website van IFFR.

Winactie

Ook zo benieuwd naar de films uit de Freedomline? Als partner van IFFR geven we 25×2 tickets weg. Wat moet je daarvoor doen? Abonneer je op onze nieuwsbrief. Stuur een email naar communicatie@vfonds.nl en laat hierin weten welke film je graag zou willen zien, waarom en met wie. Winnaars worden z.s.m. bekend gemaakt. De winactie wordt gelijktijdig uitgezet op social media.