oktober 31, 2022
Artikel

International Documentary Film Festival Amsterdam – 9 t/m 20 nov

Films en documentaires die impact maken? Die zijn vanaf 9 november t/m 20 november 2022 te zien tijdens het International Documentary Filmfestival Amsterdam. De 35e editie van het festival vindt op verschillende plekken in de hoofdstad plaats met films en nagesprekken. Daarnaast biedt IDFA ook de mogelijkheid om een selectie films, thuis vanaf je luie stoel, online te kijken. Onderaan vind je de vfonds kortingscode om een film te bekijken.

Iedere film en documentaire liefhebber kan het hart ophalen tijdens deze periode. Een groot scala aan onderwerpen passeert de revue tijdens het festival. Klimaatverandering, diversiteit, oorlog en familieverhalen; het aanbod is divers. IDFA geeft een podium aan (jonge) makers die hun beeld op de wereld naar film vertalen. Films waardoor wij als kijker aan het denken worden gezet, waardoor we iets leren of geïnspireerd raken. Daarom is vfonds is trotse partner van IDFA 2022 omdat documentaires onze blik verruimen op de wereld om ons heen.

Around Masculinity

Tijdens IDFA zijn er twee programma’s met films te zien die mede door vfonds worden ondersteund. De wegwijzer Pathway Ukraine toont documentaires die zowel de gruwelijke hedendaagse realiteit van de huidige oorlog in Oekraïne als traumatische gebeurtenissen in de recente Oekraïense geschiedenis laten zien. Het programma Around Masculinity, draait om het begrip mannelijkheid. Het debat over mannelijkheid kan in de huidige tijd flink opwaaien, een vaste definitie is steeds lastiger te formuleren. Voor dit programma zijn 20 documentaires gekozen die verschillende onderwerpen rond dit thema uitlichten.

Zo gaat de documentaire Crazy over de persoonlijke ervaringen van een aantal Nederlandse VN-militairen die vertellen over hun ervaringen in de oorlog. Via hun getuigenissen, foto’s en video’s komen de gruwelen in Korea, Cambodja, Libanon en Bosnië tot leven. Filmmaker Eline Jongsma gaat in haar documentaire His name is my name op zoek naar het verhaal over haar overgrootvader, een beruchte NSB’er. Het is een verhaal over herinneren en vergeten, en de manieren waarop het verleden door kan werken in het heden. De Israëlische filmmaker Guy Davidi maakt met Innocence een documentaire over Israëlische jongeren die allemaal op hun 18e de diensttijd in gaan. Hij portretteert op gevoelige wijze het drama van het Israëlische militarisme.

Benieuwd naar de andere films? Bekijk de programma’s van IDFA hier

Pathway Ukraine
Around Masculinity

Naar IDFA met korting?

Wil jij een film bekijken? Maak dan gebruik van de kortingscode VF1564 om een ticket te kopen voor €8,50 in plaats van €11,50!