januari 20, 2022
Artikel

International Film Festival Rotterdam 2022 online editie

Van 26 januari tot en met 6 februari vindt International Film Festival Rotterdam online plaats. Vfonds is al sinds 2018 trotse partner van IFFR dat de schijnwerper zet op het belang van vrijheid van meningsuiting, en belangrijke en gevoelige onderwerpen aansnijdt zoals vrede, conflict, democratie, en de rechtsstaat om zo belangrijke maatschappelijke debatten aan te jagen en onderwerpen toegankelijk te maken. Lees meer over de onze gezamenlijke Freedomline of doe mee aan onze winactie.

Over de Freedomline

Om ons partnerschap te vieren is er daarom dit jaar een nieuw ontwikkelde Freedomline: een speciaal samengesteld programma met drie films over onderwerpen als vrede, vrijheid en gelijkwaardigheid waarmee we samen met IFFR het publiek betrekken in de dialoog over het belang van een vreedzame toekomst. De Freedomline geeft ruimte voor aangrijpende en verdiepende vertellingen, en haalt actuele, diverse, emotionele en soms zelf pijnlijke onderwerpen aan. Het is een uniek, consistent programma geïnspireerd door de gedeelde waarden van IFFR en vfonds. Films binnen deze lijn vallen in drie thematische onderwerpen:

  1. films die de kennis over oorlog en conflict vergroten,
  2. films die de waardering voor vrijheid en democratie vergroten,
  3. films die zich richten op thema’s die het gelijkwaardigheids-principe, persvrijheid of de vrijheid van meningsuiting aan de orde stellen.

Bekijk hier de speciale vrienden pagina op de website van IFFR.

Programmering

Film 1: Noche de Fuego (Prayers for the Stolen)

Drie meisjes wonen in een afgelegen bergdorp in Mexico, dat wordt beheerst door drugskartels. De meeste volwassen mannen zijn vertrokken om elders geld te verdienen, maar geld sturen ze niet op naar hun achtergebleven vrouwen. Die werken op de papavervelden, en proberen hun dochters uit handen te houden van de clans die er de dienst uitmaken.

Film 2: Freda

Freda gaat over een antropologiestudent uit een arme buurt van Port-au-Prince (Haïti). Haar vriend vertrekt naar Santo Domingo. Zelf twijfelt ze of ze haar familie en haar geloof in de toekomst van haar land moet opgeven, een land dat verscheurd en zeer gewelddadig is en waar de democratische rechtsstaat en vreedzame samenleving verdwenen zijn. Intussen hoopt haar zus door het bleken van haar huid hogerop te komen, terwijl haar broer uitwijkt naar Chili en moeder Jeanette zich met een winkeltje staande probeert te houden.

Film 3: Mon Légionnaire

Wie tekent bij het Franse vreemdelingenlegioen, schikt zich in een strak keurslijf van officiële procedures en ongeschreven wetten. Wapenbroeders worden familie. Terwijl een groep mannen van diverse afkomst een missie uitvoert in Mali, moeten de achterblijvende vrouwen samen een leven op zien te bouwen binnen de gesloten gemeenschap van de legerbasis. 

Big Talk: Rachel Lang

Het komt zelden voor dat een officier uit het Franse leger zich naast haar werk toelegt op het maken van films. In haar tweede speelfilm, Mon Légionnaire, vat Rachel Lang (Strasbourg, 1984) beide elementen in één film samen. Filmcurator Kiva Reardon gaat uitgebreid met haar in gesprek over haar werk, de gevoelige onderwerpen die in het ensembledrama Mon Légionnaire aan bod komen en de stijlkeuzes die Lang maakt in de haar maar al te bekende oorlogsscènes.

Win kaarten

Meer informatie over het IFFR en het complete filmprogramma bekijk je hier. Kans maken op kaarten? Klik dan hier.