februari 10, 2023
Debat

Jongerendebatten – DebatUnie

Met elkaar in gesprek gaan, luisteren, begrip hebben en respect tonen voor de ander zijn standpunt. Allemaal vaardigheden die jongeren krijgen aangeleerd tijdens debatten en die bijdragen aan een vreedzame en vitale democratie. Daar zet de Debatunie zich door heel Nederland voor in. Ook jij kunt je hiervoor inzetten! Op deze pagina meer informatie over de debatten, hoe jezelf aan een debat kunt deelnemen of jurylid kunt worden!

Jaarlijks organiseert de Stichting DebatUnie de Benelux debatcompetitie: een reeks debattoernooien voor scholieren. Met als doel zoveel mogelijk scholieren op een plezierige en laagdrempelige manier de kans geven hun debatvaardigheden te ontwikkelen. Vfonds is daarom trotse partner van de DebatUnie. Tijdens de voorrondes debatteren scholieren in verschillende debatvormen over actuele en maatschappelijk relevante onderwerpen. De competitie wordt jaarlijks afgesloten met een feestelijke finaledag waar op grond van het algemeen klassement teams voor worden uitgenodigd.

Debatrondes en finale

  • 10 maart Montfort College Rotterdam
  • 21 april Kalsbeek College Woerden
  • 27 mei Wolfert van Borselen Rotterdam
  • 1 juli finale locatie wordt later bekend gemaakt

Zelf deelnemen aan een debat

Het deelnemen aan een toernooi moet voor alle middelbare scholieren leuk en laagdrempelig zijn. Deze zijn toegankelijk voor zowel beginnende als gevorderde debaters en worden qua verdieping in meerdere vormen aangeboden. Wil jezelf met jouw klas of groep deelnemen aan een toernooi? Dat kan! Meld je dan hier aan.

Word jurylid

Debatten worden beslecht door juryleden. Zij vervullen een onmisbare rol bij een debat. Zij zijn de neutrale derde en bepalen wie er wint. Daarnaast voorzien zij deelnemers van feedback op basis van argumentatie, presentatie, strategie en teamwork. Een debat zonder jury is niet mogelijk. De DebatUnie is altijd op zoek naar juryleden (vanaf 18 jaar). Ook jij kunt jurylid worden. Meld je hier aan.