Xavi wint Nationale vfonds Kinderprijs 2022

Xavi Dors uit Amsterdam heeft gisteren de Nationale vfonds Kinderprijs 2022 gewonnen. Tijdens de vierde editie van de uitreiking in de Stadsschouwburg in Utrecht werden tien genomineerden in het zonnetje gezet. Uiteindelijk werd door Staatssecretaris Maarten van Ooijen de winnaar bekend gemaakt. Naast de award ontvangt Xavi €1000 om te besteden aan zijn eigen goede doel.

Foto: Tycho Müller

Uitreiking

De uitreiking op 16 november in de Stadsschouwburg in Utrecht was onder leiding van Kindercorrespondent Tako Rietveld een groot feest. Één voor één werden de 10 finalisten in het zonnetje gezet en mochten ze vertellen waar zij zich dit jaar voor hadden ingezet. Naast deze mooie, bijzondere en soms ontroerende verhalen was er ook ruimte voor vermaak. Zo waren er verschillende optredens van trombonist Jisse, goochelaar Olivier, zangeres Sterre Koning (tevens jury-lid) en rapper Pjotr.

De jury bestond dit jaar uit Imane Valk die in 2021 de Kinderprijs won, actrice en zangeres Sterre Koning, vfonds directeur Lisette Mattaar en mede-initiatiefnemer van de Kinderprijs generaal buiten dienst Cees de Veer met zijn kleinzoon. 

De winnaar: Xavi

Xavi wint de prijs omdat hij zich keihard inzet voor de veiligheid in zijn buurt in Amsterdam met zijn initiatief Voetballen voor Veiligheid. Daarmee organiseert hij o.a. voetbaltoernooien om kinderen en jongeren met elkaar in contact te brengen. Vaak regelt hij ook politici, bekende voetballers of politieagenten die meespelen. Er was nog een leuke verrassing voor Xavi aan het einde van de uitreiking. Bondscoach Louis van Gaal had namelijk een speciale boodschap voor hem ingesproken: https://www.youtube.com/watch?v=Ra1_RhPlSjY

Verder hebben meerdere media aandacht aan de uitreiking besteed. Zo kwam er een kort item aanbod tijdens het Jeugdjournaal. Schreef het Parool een artikel en ook AD plaatste een bericht op haar website.

Terugkijken

Bekijk de hele uitreiking hieronder terug.

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.

Wat is de Nationale vfonds Kinderprijs?

De Nationale vfonds Kinderprijs is een initiatief van vfonds, het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg, en de Kindercorrespondent. Samen willen zij met de prijs de stem van de jeugd laten horen om hiermee jong en oud te inspireren zich in te zetten voor vrede en vrijheid in Nederland.

Veel kinderen hebben mooie en inspirerende ideeën hoe we samen bij kunnen dragen aan een samenleving waarin iedereen vrij is om te zijn wie hij wil zijn. Waarin we tolerant en respectvol met elkaar omgaan, begrip hebben voor de ander en voorkomen dat verschillen leiden tot conflict. De ideeën van kinderen verdienen het om gehoord te worden, omdat ze laten zien dat thema’s zoals oorlog, conflict, vrede en vrijheid niet alleen volwassenen aangaan maar dat iedereen een bijdrage kan leveren. En de bijdrage hoeft echt niet altijd groots en stoer te zijn, maar soms juist heel klein en betekenisvol. Het gaat hierbij om moed; moed om actie te ondernemen, dingen anders te doen om anderen te helpen. 

Foto: Tycho Müller

10 finalisten

Uit 50 aanmeldingen werd voor de vierde editie van de Nationale vfonds Kinderprijs de volgende top 10 gekozen:

Tygo (13) was klaar met het voetbalgeweld en het gebruik van vuurwerk in stadions en schreef een brief aan de KNVB.

Nour (17) runt twee huiswerkscholen in Utrecht. Ze zet zich in voor kansarme kinderen en jongeren op
Kanaleneiland.

Xavi (14) organiseert voetbaltoernooien voor jongeren om geweld in zijn wijk tegen te gaan.

Ferre (9) regelde een regenboog zebrapad in zijn Brabantse dorp omdat hij vindt dat iedereen moet kunnen zijn wie hij is.

Finn (12) zit in een rolstoel en organiseerde een rolstoelbasketbal evenement waarbij iedereen zelf kon ervaren hoe het is om in een rolstoel te zitten.

Isabella (9) zet zich in voor Oekraïense kinderen die naar Nederland zijn gevlucht door ze te helpen met de Nederlandse taal en door activiteiten te organiseren.

Anashya (13) vraagt aandacht voor kinderen die in armoede leven. Ze zit o.a. in een kinderpanel dat de overheid advies geeft over de toeslagenaffaire.

Dylan (14) maakte op zolder zijn eigen militair museum en zet zich offline en online in voor herdenkingen en veteranen.

Pim (11) haalde 140.000 euro op met korte broeken actie voor zieke klasgenoot.

Jesse, Brandon en Rowen (15) verjoegen overvaller en belden 112 en ontvingen daarvoor al een jeugdlintje.

vfond kinderprijs 2021

Eerdere winnaars

De eerste Kinderprijs werd in 2019 gewonnen door Sofie die zich inzet tegen eenzaamheid bij ouderen. In 2020 ging de Kinderprijs naar Carla en Senna die een actie organiseerden tegen racisme en discriminatie. Vorig jaar werd de prijs gewonnen door Imane die zich op allerlei manieren inzet om de stem van jongeren te laten horen om daarmee het verschil te maken.