De Nationale vfonds Kinderprijs 2023

Uitreiking op 15 november

Lars Westra (16) en Mehrzad Youssefi (16) zijn de winnaars van de Nationale vfonds Kinderprijs 2023. De jury prijst hun inzet voor vrede, vrijheid en de democratische samenleving.

Mehrzad hield dit jaar verschillende toespraken, zoals bij de Airborne herdenking in Arnhem en de dodenherdenking in Utrecht. Hij interviewde veteranen voor een podcast en opende het Vrijheidsmuseum in Groesbeek. Lars zet zich al jaren in voor kinderrechten en lanceert dit jaar zijn tweede boek ‘Het recht op een stem’. Ook maakt hij op dit moment een podcast over de Tweede Kamerverkiezingen waar hij Mehrzad als gastpresentator uitnodigde.  De jury is onder de indruk van beide actieve jongeren en stelt dat veel volwassenen, organisaties en regeringen een voorbeeld kunnen nemen aan hun samenwerking.

Commissaris van de Koning van Utrecht Hans Oosters reikte de Kinderprijs dit jaar uit in de Stadsschouwburg in Utrecht voor een enthousiast publiek, onder wie een tiental Kinderburgemeesters, Tweede Kamer voorzitter Vera Bergkamp en Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer.

Zeven jongeren van 10 tot en met 16 jaar waren dit jaar voor de Kinderprijs genomineerd. Andere genomineerden zijn zangeres Emma Kok (15) die dit jaar de wereld over ging na haar optreden met André Rieu. Isabella (11) die zich inzet voor Oekraïense vluchtelingen, Thijn die een rolstoelglijbaan bedacht, Christian die pianoconcerten geeft voor ouderen en de hoogste groepen van de Odradaschool die een broedend ooievaarspaar redde.

De jongeren, tussen de 10 en 16 jaar, maakten het afgelopen jaar een wezenlijk verschil in onze samenleving. De Kinderprijs is in het leven geroepen om kinderen die verschil maken en zich inzetten voor een vreedzame samenleving, te motiveren en in de spotlight te zetten. De prijs is een initiatief van vfonds en de Kindercorrespondent.

Presentatie was in handen van Kindercorrespondent Tako Rietveld die de genomineerden hun verhaal liet vertellen. Dans en drum groep World of Afro trad op en Rapper Pjotr prees de genomineerden met een afsluitende rap. 

Naast de Nationale vfonds Kinderprijs Award kregen de winnaars een bedrag van € 1.000,00 euro om te besteden aan het eigen goede doel. De Kinderprijs laat zien dat een bijdrage aan een betere wereld echt niet altijd groots en meeslepend hoeft te zijn, maar juist soms juist heel klein en betekenisvol.

De jury bestond dit jaar uit Xavi Dors, de winnaar van 2022, Klokhuis presentator Tirsa With, oud-generaal Cees de Veer en zijn kleinzoon Thom en de kersverse vfonds directeur Marieke van Schijndel.

Zie hier een samenvatting van de uitreiking van de Nationale vfonds Kinderprijs 2023

Over de Nationale vfonds Kinderprijs

Je moet het maar durven. In je eentje opstaan tegen geweld of geld ophalen voor het goede doel. Vrijwilligerswerk doen in een verzorgingstehuis of een leeftijdsgenootje in nood helpen. Iedereen kan een bijdrage leveren aan een samenleving waarin we tolerant en respectvol met elkaar omgaan en verschillen niet leiden tot conflict. Het gaat om moed; moed om actie te ondernemen, dingen anders te doen om anderen te helpen.  

De jongeren, tussen de 10 en 16 jaar, hebben het afgelopen jaar een wezenlijk verschil gemaakt in onze samenleving. De Kinderprijs is in het leven geroepen om kinderen die verschil maken en zich inzetten voor een vreedzame samenleving, te motiveren en in de spotlight te zetten.

De genomineerden Nationale vfonds Kinderprijs 2023

Iedereen kon zijn of haar favoriete initiatief nomineren. Er kwamen bij de organisatie ruim vijftig nominaties binnen. Een jury heeft dit aantal teruggebracht tot zeven kanshebbers. De genomineerden voor de Nationale vfonds Kinderprijs 2023 zijn:

Christian (12, Berlicum): Christian is pianotalent en gaf dit jaar ruim 60 concerten in verpleeghuizen. Hij hoopt dat andere jongeren zijn voorbeeld volgen. “Iedereen kan iets voor ouderen doen, zoals voorlezen, jongleren of kaarten. Overal zijn zorgcentra. Al doe je maar één keer in de maand iets: het maakt de mensen blij.’

Emma (15, Kerkrade): Emma betovert iedereen met haar zang en zet haar talent in om de wereld een beetje mooier te maken. Emma werd dit jaar wereldberoemd met haar optreden als zangeres bij André Rieu. Ze vraagt aandacht voor haar stichting en de ziekte gastroparese, ook wel maagverlamming genoemd. Daarnaast trad ze op tijdens verschillende vieringen en herdenkingen, zoals op de begraafplaats in Margraten, waar ruim 8000 Amerikaanse WOII soldaten liggen begraven.

Isabella (11, Streefkerk): Isabella zet zich in voor Oekraïense kinderen die naar Nederland zijn gevlucht. Dit doet ze door de kinderen te helpen met de Nederlandse taal. Ook organiseert ze activiteiten, bijeenkomsten en uitjes. Haar moeder is Oekraïens en haar vader Nederlands. Ze adopteerden een hond uit Bachmoet en zorgden dat ook andere huisdieren uit die oorlogsstad werden opgevangen.

Lars (15, Nijmegen): Lars zet zich al jaren in voor de democratische samenleving. Dit jaar maakt hij een jongeren-podcast over de de Tweede Kamerverkiezingen en solliciteerde hij als enige jongere op de vacature van voorzitter voor het Kinderrechten collectief. Ook schrijft hij zijn tweede boek: ‘Recht op een stem.’

Leentje (11, Alem): Leentje zag samen met haar klasgenoten een broedend ooievaarspaar op het luchtalarm in hun dorp. Met elkaar zorgden ze ervoor dat het luchtalarm stil bleef op de eerste maandag van de maand zodat de ooievaars rustig konden blijven broeden.

Mehrzad (16, Utrecht): Mehrzad zet zich op veel plekken in voor vrede, vrijheid en democratie. Hij hield toespraken bij de Airborne herdenking in Arnhem en de dodenherdenking in Utrecht, interviewde veteranen voor een podcast en opende het Vrijheidsmuseum in Groesbeek. Daarnaast bezoekt hij zelf veel politieke bijeenkomsten waar hij met tal van prominenten spreekt.

Thijn (12, Eindhoven): Thijn ontwierp een rolstoelglijbaan waar hij meerdere prijzen voor ontving. Alleen de glijbaan zelf is er nog steeds niet. Thijn zit zelf niet in een rolstoel maar vindt het belangrijk dat iedereen, met en zonder handicap, kan meespelen.

Naast de Nationale vfonds Kinderprijs Award krijgt de ‘winnaar’ een bedrag van € 1.000,00 euro om te besteden aan het eigen goede doel.

De Kinderprijs laat zien dat een bijdrage aan een betere wereld echt niet altijd groots en meeslepend hoeft te zijn, maar juist soms juist heel klein en betekenisvol.

Jury
De jury die deze tien kanshebbers heeft bepaald, bepaalt ook wie er uiteindelijk de award mee naar huis mag nemen. Deze jury bestaat uit Xavi Dors, de winnaar van vorig jaar, Klokhuis presentator Tirsa With, oud-generaal Cees de Veer en zijn kleinzoon Thom en de directeur van vfonds, Marieke van Schijndel.