Nationale vfonds Kinderprijs 2022

Ook dit jaar reikt vfonds de Nationale Kinderprijs weer uit. De prijs is bedoeld voor kinderen die zich hebben gezet met een bijzondere actie en daarmee dit jaar écht het verschil hebben gemaakt in onze samenleving op het gebied van vrede, vrijheid en vriendschap. De winnaar krijgt naast de Kinderprijs Award een bedrag van € 1.000,00 euro om te besteden aan het eigen goede doel en een exclusief interview in het vmagazine. De nominatieronde is geopend, dus waar wacht je nog op?!

Meer informatie volgt onder de video.

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.

Wat is de Nationale vfonds Kinderprijs?

De Nationale vfonds Kinderprijs is een initiatief van vfonds, het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg, en de Kindercorrespondent. Samen willen zij met de prijs de stem van de jeugd te laten horen om hiermee jong en oud te inspireren zich in te zetten voor vrede en vrijheid in Nederland.

Veel kinderen hebben mooie en inspirerende ideeën hoe we samen bij kunnen dragen aan een samenleving waarin iedereen vrij is om te zijn wie hij wil zijn. Waarin we tolerant en respectvol met elkaar omgaan, begrip hebben voor de ander en voorkomen dat verschillen leiden tot conflict. De ideeën van kinderen verdienen het om gehoord te worden, omdat ze laten zien dat thema’s zoals oorlog, conflict, vrede en vrijheid niet alleen volwassenen aangaan maar dat iedereen een bijdrage kan leveren. En de bijdrage hoeft echt niet altijd groots en stoer te zijn, maar soms juist heel klein en betekenisvol. Het gaat hierbij om moed; moed om actie te ondernemen, dingen anders te doen om anderen te helpen. 

Geef je op – nominatieronde geopend

Tot en met 9 oktober is het mogelijk jezelf of een kind te nomineren voor de Nationale vfonds Kinderprijs 2022. Ken jij iemand die het verschil heeft gemaakt of heb jij zelf een actie op poten gezet? Nominaties kunnen variëren van een lokale heldendaad tot het opzetten van een inzamelactie voor vluchtelingen uit Afghanistan of bijvoorbeeld Oekraïne. Voor voorbeelden van de nominaties van vorig jaar klik hier. Nomineren kan via de volgende knop.

Alleen kinderen in de leeftijd van 5 t/m 16 jaar komen voor de prijs in aanmerking. Na ontvangst gaat een jury zich buigen over 10 finalisten. Zij krijgen een eervolle vermelding op de website en mogen aanwezig zijn tijdens de uitreiking op 16 november in Utrecht. De jury bestaat dit jaar uit voorzitter en bedenker van de Kinderprijs Cees de Veer, directeur van vfonds Lisette Mattaar en winnaar van de Kinderprijs 2021 Imane Valk.

Uitreiking op 16 november

De uitreiking zal op woensdagmiddag 16 november plaatsvinden in de Stadsschouwburg in Utrecht. Het wordt een bijzonder moment met diverse gastoptredens en een zaal vol publiek. De uitreiking wordt gepresenteerd door Kindercorrespondent Tako Rietveld. Meld je via de volgende knop aan voor deze middag!

vfond kinderprijs 2021
Vfonds Kinderprijs 2021. Foto: Tycho Müller

Eerdere winnaars

De eerste Kinderprijs werd in 2019 gewonnen door Sofie die zich inzet tegen eenzaamheid bij ouderen. In 2020 ging de Kinderprijs naar Carla en Senna die een actie organiseerden tegen racisme en discriminatie. Vorig jaar werd de prijs gewonnen door Imane die zich op allerlei manieren inzet om de stem van jongeren te laten horen om daarmee het verschil te maken.