Nieuw logo vfonds
14 september 2023
Vanmorgen opende Zijne Majesteit de Koning de Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen en bezocht hij samen met directeur Theo Vleugels het nieuwe herdenkings- en educatiecentrum. Hier luisterde de koning naar verhalen van nabestaanden van oorlogsslachtoffers en veteranen die uit eigen hand vertellen over hun ervaringen in oorlogsgebied.
De koning opende de begraafplaats door plaats te nemen voor “de Spiegel”, ontworpen door kunstenares Renee van Bavel. Aan de bovenkant van de spiegel is de tekst ’Zo zien mensen eruit die in vrede leven’ aangebracht. De veteranenbegraafplaats Loenen is aangelegd naast Nationaal Ereveld Loenen en is bedoeld voor veteranen die later in hun leven besluiten begraven te willen worden naast andere veteranen. Hiermee hebben de Oorlogsgravenstichting en Stichting Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen een mooie en waardige plek gerealiseerd waar veteranen – en desgewenst hun partner – een laatste rustplaats vinden die recht doet aan hun inzet. Zoals Van Voorst tot Voorst het verwoordde: ‘Vrienden voor het leven, bijeen na het leven.’
vfonds is trotse partner van Stichting Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen en de Oorlogsgravenstichting omdat zij met de begraafplaats en het herdenkings- en educatiecentrum een gedenkwaardige plek van ontmoeting, bezinning en waardering hebben gecreëerd, voor veteranen, nabestaanden en anderen.
Lisette Mattaar – directeur vfonds
Bij de Veteranenbegraafplaats en het ereveld is ook een nieuw herdenkings- en educatiecentrum gerealiseerd, waar informatie en persoonlijke verhalen centraal staan over de inzet en ervaringen van Nederlandse burgers en militairen tijdens de Tweede Wereldoorlog en actuele internationale (vredes)missies. Hier ontdekt u het verhaal van Anton de Kom en Anda Kerkhoven, die beiden in het verzet zaten. Of dat van Engelandvaarder Ben Buunk. Ook kunt u luisteren naar de veteranen die uit eigen hand vertellen over hun ervaringen in oorlogsgebieden. Hiermee biedt de begraafplaats in combinatie met het ereveld en het multifunctionele gebouw een unieke manier om erkenning en waardering vanuit de samenleving voor de inzet van veteranen zichtbaar te maken.
In Nederland zijn 180.000 mensen door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Mannen, vrouwen en kinderen die hun leven verloren tijdens de Tweede Wereldoorlog of tijdens gewelddadige conflicten daarna. Al deze mensen hebben een verhaal, hoe kort en eenvoudig ook. De Oorlogsgravenstichting wil de herinnering aan deze mensen levend houden. Dit doen zij door hun verhalen te verzamelen en te delen en door het onderhouden van de 50.000 Nederlandse oorlogsgraven overal in de wereld.