oktober 6, 2023
Artikel

Kunst uit Oekraïne vanaf 14 oktober in Museum de Fundatie

De tentoonstelling “Kaleidoscope of (Hi)stories: Kunst uit Oekraïne” vertelt het verhaal over de culturele identiteit van Oekraïne en de spanning tussen vrijheid en onderdrukking die kenmerkend zijn voor het land. De tentoonstelling, met onder andere schilderijen, tekeningen, video’s, fotografie en textiel, biedt een overzicht van moderne Oekraïense kunst. Ook zijn enkele belangrijke stukken uit de historische avant-garde van het land te zien. Vanaf 14 oktober in Museum de Fundatie in Zwolle.

Vier thema’s centraal

Met vier thema’s als uitgangspunt onthult de tentoonstelling de sterke verwevenheid van de turbulente Oekraïense geschiedenis, de permanente sociale en politieke onrust in het land en het werk van Oekraïense kunstenaars. Tegen onderdrukking, Vergeten geschiedenissen, Ruimtes van vrijheid en Gedachten over de toekomst weerspiegelen ieder de dynamiek tussen de drang naar vrijheid en de mechanismen van onderdrukking. Meer informatie over de tentoonstelling.

Vfonds is met een financiële bijdrage van €49.500 trotse partner van het educatief programma bij de tentoonstelling waar jongeren bewust worden gemaakt over vrijheid en de rol van kunst binnen de maatschappij.

Foto credits:

Foto header: Header detail: Masha Reva, De heuvel van geluk, 2023, olieverf op doek, in opdracht van de Staatlichen Kunstsammlungen Dresden. Ondersteund door COS, EUNIC, ECF, Goethe-Institut & Institut français.
Foto 1: Davyd Chychkan, Maria (uit de serie During the War), 2016, aquarel op papier, 135,5 x 238,5 cm, courtesy Artsvit Gallery, Dnipro, Ukraine / Oekraïne
Foto 2: Maria Kulikovska, Model met bloemen, 2019, staal, kunstzijde, acryl, ballistische gelatine, hardboard, granietgrind, vensterbanklijst, courtesy Odesa Fine Arts Museum