juni 3, 2022
Artikel

Kunstproject Helmen Vol Verhalen vanaf 16 juni te zien

Helmen vol Verhalen is een kunstproject waarbij de ervaringen van jonge veteranen door kunstenaars in beeld wordt gebracht. Tweeëntwintig verschillende kunstenaars werden gekoppeld aan een veteraan en maakten gebaseerd op de missieverhalen nieuw werk. Het project startte in 2020 en inmiddels zijn alle kunstwerken gereed. Deze zijn samengebracht in een tentoonstelling die vanaf 16 juni in het Memory Museum in Nijverdal te zien is.

Twintig bijzondere verhalen

Tijdens de een-op-een ontmoetingen tussen de veteraan en kunstenaar ontstonden oprechte en diepgaande gesprekken over persoonlijke ervaringen tijdens missies. Verhalen over moed, kameraadschap en over heftige gebeurtenissen. Maar ook verhalen over de rol van het thuisfront en over hoe zij anders naar de wereld zijn gaan kijken. Op basis van deze informatie maakte elke kunstenaar vervolgens een kunstwerk: van fotografie, tekeningen en schilderijen tot en met installaties, keramiek en sculpturen. Deze werken zijn vanaf 16 juni tot en met 28 augustus te zien in het Memory Museum in Nijverdal. De expo zal daarna doorreizen langs verschillende plekken in Nederland. Vfonds is trotste partner van het project Helmen Vol Verhalen omdat hiermee een breder beeld ontstaat van de Nederlandse vredesmissies en de impact daarvan op de betrokken militairen.

Matroos Brigitte Koopman

Een van de veteranen die onderdeel is van het project Helmen Vol Verhalen is Brigitte Koopman (1969). Vanaf haar zeventiende was zij acht jaar lang werkzaam bij de Koninklijke Marine. Op haar twintigste werd ze uitgezonden op missie Operatie Desert Storm naar het Midden-Oosten tijdens de Tweede Golfoorlog. Destijds was ze één van de eerste vrouwen op de mijnenjager de Zr.Ms. Vlaardingen, een schip dat 45 bemanningsleden kende. In haar functie als verbindelaar was zij verantwoordelijk voor de communicatie en radiotelefonie met o.a. schepen en onderzeeboten. In 1995 verliet ze de marine maar bleef in al haar banen, van justitie tot begeleiding, veteranen tegenkomen. Voor het project Helmen vol Verhalen werd zij gekoppeld aan kunstenares Yvonne Beelen die op basis van haar persoonlijke verhaal een kunstwerk maakte.

Bezoek de tentoonstelling

Benieuwd wat Brigitte allemaal meemaakte op missie? Kom er achter in de tentoonstelling. Kijk voor openingstijdens en tickets op de website van Memory Museum Nijverdal. Meer weten over het project Helmen Vol Verhalen? Bezoek hier de website.