Liberation Concert Margraten-vfonds
september 2, 2020
Artikel

Liberation Concert Margraten 20 september 2020

In het zuiden van Nederland staan we elk jaar in september stil bij het begin van de bevrijding en de vrijheid die wij kregen in 1944 door de inzet van Amerikaanse Soldaten. Stichting Liberation Concert organiseert jaarlijks een herdenkingsconcert op de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten. Ook jongeren worden op bijzondere wijze betrokken bij dit concert.

Het Liberation Concert is een muzikaal eerbetoon en een blijvende herinnering aan de Amerikaanse soldaten die hun leven gaven bij de bevrijding van Europa, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met diepzinnige, heldhaftige, verstilde en opzwepende muziek belicht het Liberation Concert allerlei aspecten van de strijd op leven en dood. Het eerste concert start op 20 september om 12.00 uur en het tweede om 15.00 uur. Vanwege coronamaatregelen dienen dit jaar alle bezoekers vooraf een stoel te reserveren. Dat kan hier.

Monoloog voor de Vrijheid

Uiteraard is het begrip ‘Vrijheid’ ook voor jongeren van belang. Daarom worden studenten van de opleidingen Veiligheid en Fotografie & Audiovisuele productie van het Vista college ingezet tijdens het concert. Daarnaast zal het project “Known, but to God” worden uitgevoerd. Binnen dit project zijn 215 T-shirts met daarop de foto’s van de graven van 215 gesneuvelde Amerikaanse soldaten uit de Tweede Wereldoorlog gemaakt. De foto’s van studenten die dit bijzondere T-shirt dragen zullen worden tentoongesteld in de regio.

Daarnaast wordt er een speciale voorstelling georganiseerd op diverse scholen: Monoloog voor de Vrijheid. Dit project bestaat uit een korte performance van een actrice en een violist en altviolist samen met middelbare scholieren waarbij hun persoonlijke boodschap van de vrijheid centraal staat. Actrice Lindsay Zwaan en twee musici van philharmonie zuidnederland vertellen het verhaal van de 20-jarige John Morrison uit Ohio die ligt begraven in Margraten.