december 20, 2018

Liberation Route Europe op weg naar 75 jaar vrijheid

Twee bijzondere jaren staan voor de deur. In 2019 en 2020 vieren we in bijna heel Europa 75 Jaar Bevrijding en 75 Jaar Vrijheid. De Stichting Liberation Route Europe werkt daar met haar partners uit binnen- en buitenland al enige tijd naar toe. Samen met vfonds kijken ze over de grenzen heen en geven de komende jaren concreet invulling aan de betekenis en beleving van 75 jaar vrijheid.

“Dat doen we met ‘reguliere activiteiten’ zoals online en social media en bewerking van pers en reisindustrie. Daarnaast ontwikkelt de Stichting Liberation Route Europe voor de kroonjaren drie bijzondere initiatieven:

  • Online platform en awareness campagne Europe Remembers (in 2019 en 2020).
  • Een internationale Rough Guide Liberation Route Europe reisgids (verschijning juli 2019).
  • Lange afstandswandelpad Liberation Route Europe Londen-Berlijn (lancering mei 2020).
Europe Remembers ’44-‘45

Met de internationale Europe Remembers campagne promoten en verbinden we vele herdenkings- en erfgoedlocaties, speciale evenementen en herdenkingen in heel Europa. Samen met de nationale campagne rond ’75 Jaar Vrijheid’ bieden we (potentiële) bezoekers en geïnteresseerden alle relevante informatie met betrekking tot de programmering rond de herdenkingen in 2019 en 2020 inclusief een herdenkingskalender, reisinspiratie en -aanbod en historische achtergrondinfo.

Internationale lange afstand wandelrouteslre2

De Stichting Liberation Route Europe en architect Daniel Libeskind werken samen rond een unieke, internationale lange-afstands-wandelroute. Deze route verbindt landen, regio’s, locaties en verhalen uit de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog. Daniel Libeskind en zijn team van Studio Libeskind hebben hiervoor iconische markeringen, ook wel ‘Vectors’ genaamd, ontworpen. In combinatie met het sterke Europese netwerk van Liberation Route Europe is hiermee de basis gelegd voor de ontwikkeling van een unieke lange-afstands-wandelroute. Een traject, van Londen tot Berlijn, dat duurzaam onze gedeelde Europese geschiedenis zal verbinden. De opening staat gepland in 2020.

Rough Guides, Liberation Route Europe international travel guideslre3

De uitgever van internationale reisgidsen Rough Guides en de Stichting Liberation Route Europe hebben elkaar gevonden in de realisatie van een unieke reisgids in het teken van 75 jaar bevrijding van Europa. Het boek beschrijft honderden locaties van regio’s in negen verschillende landen, met de nadruk op de routes die de westelijke geallieerden hebben afgelegd bij de bevrijding van Europa. Het is een unieke bijdrage aan het herinneringstoerisme en maakt dit belangrijke deel van de Europese geschiedenis toegankelijk voor een breed publiek. Door de verhalen in ruime mate te combineren met wat er onderweg zoal te zien en te doen is, is deze reisgids een nieuwe stap in de grensoverschrijdende beleving van de jaren 1944 en 1945 in Europa. De uitgave ervan staat gepland voor juli 2019.

Europe Remembers, de internationale wandelroute en reisgids zijn initiatieven die elkaar versterken en het herinneringstoerisme de komende jaren, mede dankzij vfonds, van een nieuwe impuls voorzien.”