november 4, 2021
Artikel

Little Amal komt naar Den Haag

Ze is 9 jaar oud, reist helemaal alleen van de Turks-Syrische grens naar Europa en legt ondertussen ruim 8.000 kilometer af. Lopend, op zoek naar haar moeder. Haar naam is Little Amal, een 3,5 meterhoge pop en die een vluchtelingenmeisje verbeeldt. Tijdens haar reis vraagt ze aandacht voor de 32 miljoen kinderen die door oorlog of geweld hun huis hebben moeten verlaten. Naar aanleiding van haar reis heeft cultuurhuis Amare in Den Haag haar uitgenodigd voor een verblijf in de stad en ontvangt haar als speciale gast tijdens het Open Festival op 19, 20 en 21 november.

Over Little Amal
Het reizende festival The Walk, een initiatief van Good Chance Theatre, brengt van de Syrische-Turkse grens tot en met het Verenigd Koninkrijk kunstenaars, culturele organisaties, verschillende gemeenschapsgroepen en humanitaire organisaties samen om een van de meest innovatieve en avontuurlijke openbare kunstwerken te creëren. Centraal in het project staat Little Amal.

Welke plekken de 3,5 meter hoge pop ook aandoet tijdens haar reis, met haar beeldende gebaren en dans zorgt Little Amal voor ontmoetingen. Het niet-talige, universele poppenspel raakt mensen met verschillende achtergronden. Amal vraagt tijdens haar reis aandacht voor migratie en de vluchtelingenproblematiek, maar wijst tegelijkertijd op de verbinding en hoop die kunst kan brengen. De pop werd gemaakt door Handspring Puppet Company.

Het programma
Van 15 tot en met 21 november zal Little Amal verschillende organisaties en gemeenschappen in Den Haag bezoeken. Daarbij wordt ze ontvangen met workshops, gesprekken en exposities. Voor het primair en voortgezet onderwijs is er een uitgebreid educatief aanbod. Daarnaast is er een seminar programma ontwikkeld dat mede met steun van vfonds tot stand kwam.

Tijdens de seminars gaan jongeren met elkaar in gesprek over de gevolgen van oorlog en conflict en hoe bepalend de plek is waar je bent geboren. Veilig en gezond opgroeien essentieel, maar dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Met het volgen van de seminars staan jongeren hierbij stil en leren ze een eigen mening te vormen over het belang van het in stand houden van de democratische rechtstaat.

Benieuwd naar het volledige programma?
Meer informatie vindt u via de website van Amare. Wilt u meer te weten komen over Little Amal? Bezoek dan de website van Good Chance Theatre.

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.