november 22, 2021
Artikel

Multimediale wand onthuld in het Maczek Memorial in Breda

In het Maczek Memorial in Breda is op 24 oktober een nieuwe interactieve wand onthuld waarmee het verhaal verteld wordt van zes Poolse militairen van de Eerste Poolse Pantserdivisie die op 29 oktober 1944, onder leiding van Generaal Maczek, Breda hebben bevrijd. De wand geeft een unieke kijk op de strijd die de Polen tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben geleverd.

Maczek Memorial

In het Maczek Memorial in Breda wordt het verhaal verteld van de Poolse militairen die in de Tweede Wereldoorlog verantwoordelijk waren voor de bedrijving van grote delen van Nederland. Middels de tentoonstelling komen bezoekers achter een stuk geschiedenis die voor veel mensen onbekend is. Er gaat speciale aandacht uit naar generaal Stanislaw Maczek (1892-1994), commandant van de 1e Poolse Pantserdivisie, die Breda heeft bevrijd met zo weinig mogelijk burgerslachtoffers. Daarnaast is er in het Memorial een diverse verzameling van militaire voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog te zien, is er een filmzaal en plek voor bezinning en reflectie in de ‘Chambre de Réflection’.

Naast het Maczek Memorial ligt ook het Poolse Militaire Ereveld, de grootste Poolse begraafplaats van Nederland. Ruim 160 Poolse gesneuvelden liggen daar begraven, waaronder ook generaal Maczek zelf. Hij overleed in 1994 op 102-jarige leeftijd en werd, geheel naar wens, bij zijn manschappen in Breda begraven.

Unieke wand

Door de unieke multimediale wand worden de Poolse militairen geëerd die op 29 oktober 1944 Breda hebben bevrijd en wordt de kennis over dit stuk geschiedenis doorgegeven aan volgende generaties. Bezoekers krijgen een uniek beeld van de tijd, strijd en opofferingen die zij tijdens de Tweede Wereldoorlog in heel Europa hebben geleverd. Vfonds vindt het belangrijk dat onderbelichte delen uit de Nederlandse geschiedenis onder de aandacht worden gebracht, waardoor meer erkenning en waardering ontstaat voor alle personen die bijgedragen hebben aan de vreedzame samenleving waarin we tot op de dag van vandaag leven.

Meer informatie

Bezoek voor meer informatie over de Poolse militairen de website van het Maczek Memorial en bekijk de openingstijden.