april 13, 2022
Artikel

Muziektheatervoorstelling Smokkelbern

Op 5 april is de muziektheatervoorstelling Smokkelbern in première gegaan. Het vormt het sluitstuk van De terugkeer van de Joodse kinderen, een project over de bijzondere oorlogsgeschiedenis van Joodse kinderen die vanuit Amsterdam naar Friesland gesmokkeld werden om zo een veilig onderduikadres te vinden. Stichting de Verhalen maakte een bijzondere voorstelling over een van die kinderen, Lea, en laat zien hoe oorlog vaak diepe sporen na laat in het verdere leven van overlevenden en nabestaanden.

Het verhaal

Op het hoogtepunt van de razzia’s in 1943 weet de Amsterdamse Studenten Groep honderden kinderen uit handen van de nazi’s te redden. Met gevaar voor eigen leven brengen de studenten de kinderen naar het Friese platteland. De muziektheatervoorstelling Smokkelbern is geïnspireerd op het leven van een van deze kinderen, Lea Tropp. Samen met haar onderduikzussen kijkt ze terug op hun leven, hun gezamenlijke geschiedenis in Abbega, de jaren dat ze bij de familie ondergedoken was en over hun levenslange verbintenis. De voorstelling laat zien hoe oorlog vaak diepe sporen na laat in het verdere leven van overlevenden en nabestaanden maar tegelijk hoop en verdieping biedt; ook in tijden van oorlog kun je een verschil maken voor anderen, en zelfs levens redden.

Speellocaties, data en tickets

De voorstelling Smokkelbern wordt in april en mei gespeeld op locaties die een rol spelen in de oorlogsgeschiedenis van de Joodse onderduikkinderen. Het muziektheatergezelschap volgt de belangrijkste smokkelroute die veel van hen hebben afgelegd, via Lemmer, Sneek en Leeuwarden. De laatste voorstellingen worden gespeeld in Amsterdam, waar deze bijzondere reddingsactie ooit begon.

Voor meer informatie over speellocaties, data en tickets klik hier www.joodsekinderen.nl/tickets