januari 9, 2023
Artikel

Nationale Holocaust Herdenking op 29 januari

Op zondag 29 januari 2023 organiseert het Nederlands Auschwitz Comité de Nationale Holocaust Herdenking bij het Spiegelmonument ‘Nooit Meer Auschwitz’ in het Wertheimpark te Amsterdam. De herdenking, waar dit jaar weer publiek bij aanwezig mag zijn, start om 11.30 uur en is live te volgen via NPO 1.

Voor het eerst sinds twee jaar kan er weer publiek aanwezig zijn bij de herdenking. Iedereen die interesse heeft om de herdenking bij te wonen kan vanaf 10:00 uur naar het Stadhuis van Amsterdam komen. Vanaf die locatie vertrekt om 11:00 uur een stille tocht naar het Wertheimpark waar om 11:30 uur de herdenking zal starten.

PROGRAMMA

Vanaf 10:00 uur verzamelen in de centrale hal (de Violist Amstelzijde) in het Stadhuis van Amsterdam

11:00 uur Vertrek Stille tocht naar het Wertheimpark vanaf het Stadhuis

11:30 uur Herdenking bij het Spiegelmonument ‘Nooit Meer Auschwitz’ in het Wertheimpark

Met toespraken van:

  • Jacques Grishaver, voorzitter Nederlands Auschwitz Comité
  • Burgemeester Halsema
  • Een overlevende van de Holocaust: Joop van der Starre
  • Namens de jongeren: Boaz Blokhuis
  • Kaddisj en Yiskor door Rabijn Menno ten Brink
  • Muziek: Zigeunerorkest Brandt en Maarten Peters

12:30 uur Einde herdenking

Na de officiële kranslegging is er voor iedereen tijdens het défilé gelegenheid om een krans of bloemen op het monument te leggen.

Holocaust Memorial Day

Op 1 november 2005 riep Kofi Annan, toenmalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de bevrijdingsdatum van Auschwitz, 27 januari 1945, uit tot een dag van herdenking: The Holocaust Memorial Day. Wereldwijd worden de slachtoffers herdacht van de Holocaust en van andere genocides. Auschwitz is uitgegroeid tot universeel symbool voor de massavernietiging van onschuldige burgers. Rondom deze dag worden in Nederland door vele organisaties activiteiten georganiseerd. De activiteiten worden afgesloten met de Nationale Holocaust Herdenking welke plaats vindt in Amsterdam op de laatste zondag in januari.

Het Spiegelmonument

In 1977 werd de eenvoudige steen op de Oosterbegraafplaats in Amsterdam vervangen door het Spiegelmonument. Het bestaat uit gebroken spiegels waarin de lucht wordt gereflecteerd. Volgens ontwerper, schrijver en beeldend kunstenaar Jan Wolkers, symboliseren de gebroken spiegels dat ‘de hemel na Auschwitz nooit meer ongeschonden is’. In 1993 werd het monument vergroot en samen met de urn verplaatst naar het Amsterdamse Wertheimpark, waar sindsdien ook de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking plaatsvindt.

Foto’s: Nationale Holocaust Herdenking van 2021 door Dirk P.H. Spits